SLADKÉ
Broskvové řezy
Ingredience
1 balíček listového těsta (500 g), 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce močkového cukru (podle chuti), 1 broskvový kompot (420 g), 1 a 1/2 sáčku želatinového ztužovače
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (225°C, 10 minut). Necháme vychladnout. Broskve zcedíme a pokrájíme na kostičky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrem, zalijeme smetanou ke šlehání a všechno dohromady vyšleháme dohladka. Pak krátce vešleháme zakysanou smetanu. Do velké mísy vysypeme ztužovač a zalijeme 150 ml kompotové šťávy (je-li jí málo, doplníme vodou). Ruční metličkou rychle šleháme asi půl minuty. Pak vmícháme asi dvě lžíce tvarohové hmoty, a pak po částech vmícháme zbytek. Nakonec vmícháme pokrájené broskve, případně dosladíme. Tuto hmotu natřeme na jeden upečený plát těsta a přikryjeme druhým plátem, který zlehka přimáčkneme. Dáme do ledničky ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na čtverce či obdélníky a lehce pocukrujeme.
Meruňkové čtverce s tvarohem
Ingredience
500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 6 meruněk.
Postup
Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 krát 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem.Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 12 minut dozlatova.
Meruňkové čtverečky
Ingredience
1 balíček lístkového těsta (500 g), 1 meruňkový kompot, 200 g vanilmixu + 600 ml vody (nebo hustý vanilkový pudink)
Postup
Vanilmix s vodou rozšleháme a necháme chvíli stát. Těsto po půlkách rozválíme a nakrájíme na čtverce. Narovnáme je na plech, na každý dáme lžíci vanilmixu (nebo pudinku), vmáčkneme do něho půlku kompotované meruňky a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do zrůžovění okrajů asi 15 minut.
Mřížkové koláče s pudinkem
Ingredience
1 balíček lístkového těsta (5OO g), hustý pudink (nebo vanilmix), marmeláda
Postup
Větší polovinu těsta rozválíme a rozkrájíme na čtverce. Na každý čtverec natřeme silnou vrstvu uvařeného pudinku (nebo vanilmixu), ne až úplně ke kraji. Na pudink sem tam dáme trochu marmelády (není nutné). Druhou část těsta rozválíme, nakrájíme na pruhy trochu užší než jsou nakrájené čtverce a přejedeme mřížkovým válečkem. Odkrajujeme obdélníky, každý trochu roztáhneme do stran aby vznikla mřížka, překryjeme jím pudink s marmeládou a okraje dobře přitiskneme. Pečeme asi 15 minut při 220°C. Před podáváním lehce pocukrujeme.
Řezy z listového těsta
Ingredience
500 g lístkového těsta,1 l mléka,3 vanilkové pudinkové prášky,6 lžic krystalu
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny,každou půlku vyválíme na velikost plechu(toho hlubšího).Z mléka,pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink.Na plech dáme jednu placku,na ni rozetřeme pudink(ne horký!),Na to uložíme druhou půlku těsta a upečeme v hodně horké troubě.Můžeme vylepšit tak,že na pudink naskládáme piškoty a drobné ovoce,příp. plátky jablek, nebo můžeme ovoce rovnou vmíchat do pudinku.
Šátečky s pudinkem a čokoládou
Ingredience
1 balíček listového těsta (500 g), uvařený hustý vanilkový pudink, čokoláda, cukr na posypání.
Postup
Těsto rozpůlíme. Každou půlku vyválíme na obdélník a rozkrájíme na malé obdélníky. Na každý položíme lžíci pudinku a zapíchneme do něho několik kousků čokolády. Přehneme napůl, okraje dobře přitiskneme a naskládáme na plech. Pečeme při 230°C asi 10 minut. Hotové pocukrujeme (moučkový cukr můžeme smíchat se skořicí).
Tvarohovo-višňový závin
Ingredience
300 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 1 višňový kompot, 2 vanilkové cukry, 1 lžička skořice, 1 - 2 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
Postup
Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem, jedním vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a pudinkovým práškem dohladka. Višně scedíme a vypeckujeme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník (přibližně velikosti plechu). Doprostřed těsta navrstvíme tvaroh, na něj naskládáme višně, posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí. Na jedné straně těsto rádýlkem nakrájíme na 1,5 cm proužky kolmo k tvarohovému pásu a jejich konce potřeme rozšlehaným žloutkem. Nerozkrájenou část překlopíme přes višně a přes ni naskládáme nakrájené proužky. Závin přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme ho zbytkem žloutku rozmíchaného se lžící vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 225°C a pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí pocukrujeme..
SLANÉ
Lístkové roládky
Ingredience :
lístkové těsto, anglická slanina, tvrdý sýr, sterilované okurky, hořčice, kečup, vejce na potření, sezamová semínka.
Postup
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rozkrájíme na obdélníky. Každý lehce potřeme hořčicí nebo kečupem (není nutné), položíme na něj plátek slaniny, posypeme strouhaným sýrem, položíme kousek okurku a srolujeme. Klademe na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Do závitku můžeme zabalit i jiné pochutiny, co kdo rád.
Tarte a la tomate
Ingredience
1 listové těsto, 4-5 větších rajčat, 2 lžíce dijonské hořčice (nebo směs plnotučné a kremžské), 200 g šunky, 200 g strouhaného ementálu nebo eidamu, tymián, sůl, pepř
Postup
Rozválíme listové těsto na sílu zhruba 4-5 mm, položíme na plech a potřeme hořčicí (nejlepší je dijonská), posypeme strouhaným sýrem (pořádnou vrstvu), šunkou pokrájenou na kostičky, poklademe plátky rajčat, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a na závěr posypeme trochou strouhaného sýra. V předem rozehřáté troubě pečeme, až těsto zrůžoví.
Je to rychlé a díky hořčici pikantní a zajímavé.
Masové šátečky
Ingredience :
500 g lístkového těsta, 450 g mletého masa, 1 cibule, hrst pažitky, 2 - 3 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 1 vejce, sezamová semínka
Postup
Cibuli a pažitku nakrájíme nadrobno. Přidáme k masu společně s kečupem, solí a kořením a důkladně promícháme. Necháme odpočinout v chladu asi půl hodiny.
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme na obdélník a rozkrájíme na 6 čtverců (10 x 10 cm). Maso rozdělíme na 12 stejných dílů, z každého vytvarujeme rukama váleček a položíme na čtverec těsta. V jedné misce vidličkou důkladně rozšeháme bílek. Protilehlé rohy těsta přeložíme přes maso a tam kde se těsto spojuje potřeme důkladně rozšlehaným bílkem. Pořádně přimáčkneme a celé rolky potřeme žloutkem. Nakonec posypeme semínky a upečeme (180°C asi 30 minut). Podáváme se zeleninovým salátem.
Mřížkové koláče se špenátem
Ingredience
2 balíčky lístkového těsta (po 500 g), 1 balíček špenátového protlaku (450 g), 250 g balkánského sýra, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř,
2 vejce, trochu oleje
Postup
Na troše oleje osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme špenátový protlak a 2 - 3 minuty za stálého míchání podusíme. Obsahuje-li špenát moc vody, dusíme déle, než se voda vypaří. Výsledkem by měla být hustá "kaše". Přidáme jedno celé vejce, promícháme a odstavíme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Se solí opatrně, sýr je dost slaný. Sýr nastrouháme nahrubo a vmícháme společně se smetanou a rozmačkaným česnekem do špenátu. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí, pepřem nebo česnekem.
Polovinu těsta rozválíme, pokrájíme na čtverce a na každý dáme hromádku špenátu. Druhé vejce rozšleháme vidličkou a potřeme okraje každého čtverce se špenátem. Rozválíme druhou část těsta, nakrájíme obdélníky (užší než čtverce - roztažením mřížky se rozšíří), přejedeme mřížkovým válečkem a překryjeme špenát. Okraje přitiskneme. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 15 minut.
Párky v županu
Ingredience
listové těsto, libovolné párky (množství dle počtu a hladu strávníků), 1 vejce, něco na posypání (mák, sezamové semínko, kmín, strouhaný sýr, mletá paprika...), hladká mouka na vál
Postup
Těsto rozválíme na tloušťku asi 2-3 mm a podle pravítka nakrájíme rádýlkem na dlouhé asi 3 cm široké proužky. Každý párek omotáme spirálovitě jedním proužkem a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme čímkoliv co máme rádi. Ve vyhřáté troubě upečeme do zlatava. 500 gramové balení těsta vystačí asi na 15 vídeňských párků.
Pikantní šnečci
Ingredience
1 balíček listového těsta,200g anglické slaniny,200g tvrdého sýra,1 vejce na potření,koření a semínka na posypání
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny.Každou rozválíme na obdélník.Poklademe plátky slaniny a sýra a pevně svineme do rolády.Syrovou roládu krájíme na kolečka a klademe na plech.Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořením (kmín, mletá paprika,gyros,pizza,...) a semínky (slunečnice,sezam,...).
Pizza z lístkového těsta
Ingredience
1/2 balíčku lístkového těsta, 2 cibule, anglická slanina, salám, rajčata, papriky, 2 vejce, tvrdý sýr, dobromysl, kečup, trochu olivového oleje
Postup
Těsto rozválíme a přeneseme na suchý plech (můžeme rozválet na papíře na pečení a na plech dát i s ním). Potřeme trochu olejem a kečupem, poklademe plátky anglické slaniny, kolečky cibule, salámu a rajčat, posypeme nakrájenou paprikou a dáme zapéct. Jakmile těsto začne na okrajích růžovět, polijeme rozkvedlanými vejci smíchanými s nastrouhaným sýrem, posypeme kořením a dopečeme.
Špenátové šátečky se sýrem
Ingredience
1 balíček listového těsta (500 g), 1 balíček mraženého špenátu (450 g), 1 cibule, lžíce hladké mouky, 2 vejce, trochu mléka, sůl, pepř, česnek, tvrdý sýr, 3 lžíce oleje, sezamové semínko
Postup
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme cibulovou jíšku. Přidáme rozmražený špenát a trochu mléka a uvaříme na hustou kaši. Nakonec vmícháme 1 celé vejce a ještě necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Necháme částečně vychladnout. Těsto rozválíme na obdélník 40 krát 50 cm a rozkrájíme na čtverce 10 krát 10 cm. Na každý čtverec dáme lžičku špenátu a kostičku tvrdého sýra, přehneme po úhlopříčce na půlky a okraje dobře přimáčkneme. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 200°C.
Závin s lučinou
Ingredience
1 balíček listového těsta (400 - 500 g), 300 g šunky nebo šunkového salámu, 2 velké lučiny (po 130 g), kousek pórku, vejce na potření, semínka na posypání
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále rozválíme každou část na obdélník. Poklademe ho kolečky salámu, doprostřed rozdrobíme lučinu a posypeme na kousky pokrájeným pórkem. Okraje přehneme přes sebe, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky podle chuti a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova ( 200°C, 20 minut).
Provensálské listové taštičky
Ingredience
500 g listového těsta, 200 g šunkového salámu, 200 g plátkového sýra, 1 vejce, provensálské koření
Postup
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na pomoučeném vále na tenko a rozkrájíme na obdélníky. Na každý obdélník položíme 2 kolečka salámu, kousek sýra a posypeme kořením. Přehneme na poloviny a okraje dobře přimáčkneme k sobě. Skládáme na suchý plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a povrch posypeme kořením. Pečeme 10 - 15 minut při 220°C. Podáváme s čerstvou zeleninou, případně salátem.
Velikonoční masový chlebíček
Ingredience
Těsto: 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 100 g másla, sůl, 1-2 lžíce mléka
Náplň: 150 g mletého vepřového masa, 150 g mletého hovězího masa, 1 rohlík, sůl, pepř, sekaná petrželová nať, majoránka, 2 stroužky česneku, 80 g měkkého salámu, 80 g barevných paprik, 1 vejce
Postup
Smícháme maso, namočený a vymačkaný rohlík, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, nať, vejce. Z přísad vypracujeme těsto. Asi 1/3 těsta dáme bokem, zbytek vyválíme a vyložíme jím vymazanou formu "srnčí hřbet" (dno i boky). Potom dáme do formy polovinu náplně. Na náplň položíme kolečka salámu, na proužky nakrájené barevné papriky a rozložíme zbytek náplně. Vyválíme zbytek těsta a náplň zakryjeme. Pečeme v troubě asi pri 190 °C, dokud se maso neupeče (asi 1 hodinu).
Sýrové krucánky
Listové těsto vyválíme na 2 stejně velké placky, obě potřeme rozšlehaným vejcem, 1 placku posypeme oblíbeným kořením a strouhaným sýrem (pokud je sýr výrazné chuti, kořenit již nemusíme), přikryjeme 2 plackou / potřené přijde dovnitř/, jemně přejedeme válečkem. Nakrájíme na cca 1,5 cm proužky a několikrát zakroutíme. Upečeme při vyšší teplotě.