Marinády
Hořčičná marináda:
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl
Jogurtová marináda:
250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, čerstvá bazalka (nasekat), sojová omáčka, sůl
Medová marináda:
2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl
Kari marináda:
250g bílého jogurtu, 3 lžičky kari , 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl
Švestková marináda:
3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor
Bylinková marináda:
4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl
Meruňková marináda:
5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citrónová šťávy, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl
Česneková marináda s medem:
3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl
Marináda na divoko:
3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice , 1 lžíce kečupu,bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl
Exotická marináda:
1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl
Pikantní marináda:
4 lžíce oleje, citrónová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt
Pepřová marináda:
5 Lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl
Marináda z jablíček a česneku:
2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje
NA RYBY :
Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské,do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky,které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.
Česneková marináda:
3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl
Pikantní marináda:
3 lžíce oleje, 1 chilli paprička (najemno nakrájené popř. nastrouhané) (může být i sušená),2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka
(nasekat), sůl
Marináda na divoko:
4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžičky sladké papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl
Koprová marináda:
4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl
Bylinková marináda:
4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat), bílý pepř, sůl
Pikantní marináda s medem:
3 lžíce oleje,citrónová šťáva, 2 lžíce medu,čerstvá petrželová nať (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. na strouhat), bílý pepř, sůl
Grilování
1 šálek rajčatové šťávy, 2 rozdrcené chilli papričky, 2lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička worcestrové omáčky, 3 stroužky utřeného česneku.
Připravujeme za studena.
2. Medová směs
1 šálek jahodového džemu, 3 lžíce medu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1lžička soli, půl lžičky skořice.
Připravujeme za studena.
3. Zázvorová směs
4 lžíce přírodního cukru, 4lžíce vinného octa, 1 lžička soli, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce oleje, 1 lžička mletého zázvoru.
Připravujeme za studena.
4. Sojová směs
1/4 šálku nakrájené cibulové natě, 1/3 šálku sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička worcestrové omáčky.
Připravujeme za studena.
5. Ostrá směs
2 lžíce oleje, 1cibule, 1 stroužek česneku, 2/3 šálku kečupu, 2 lžíce vinného octa, 2 lžičky cukru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky ostré hořčice.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek utřený se solí.Přidáme ostatní přísady a vše asi 5 minut dusíme za stálého míchání na mírném ohni. Maso potřeme teplou směsí a po vychladnutí dáme uležet.
6. Pivní směs
1 lžička chilli koření, 1/4 šálku světlého piva, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, několik kapek tabaska.
Připravujeme za studena.
7. Havajská směs
1/4 šálku citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička soli, 3/4 lžičky cukru, 1 stroužek česneku.
Připravujeme za studena. Stroužek česneku utřeme se solí a smícháme s ostatními přísadami za studena.
8. Bazalková směs
1lžička sušené nebo čerstvé bazalky, 4 lžíce másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 3/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře.
Máslo rozehřejeme a pozvolna do něj všechny přísady přimícháme.
9. Mexická marináda
1/3 šálku oleje, nejlépe olivového, 2 stroužky česneku, 1/3 šálku vinného octa, 1/3 šálku jablečného džusu, 1 lžička chilli koření, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře.
Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek, vmícháme ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl, pepř a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí. Tata marináda dodává kuřecímu a rybímu masu zlatavou barvu.