Masové recepty
25. 9. 2009
Zavináčový salát
2 větší zavináče,1 pomeranč,ale můžete i mandarinku,1 jablko, 1 menší cibule
na zálivku - buď sojanézu,nebo jako já včera - 3 lžíce zakys. smetany, 1 lžíci vody a 2 lžíce majolky,sůl,pepř
-zavináče očistím od koření a té zeleniny co je v něm, pokrájím na nudličky, to samé s pomerančem a oloupaným jablkem,smíchám se zálivkou a dám aspoň na dvě hodiny do lednice odležet.Pak už stačí jen cereální kaiserka a orosená hladinka..
Pikantní drůbeží játra:
300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 palička česneku (nebo co kdo snese), sojová omáčka, 1 malý kečup, 1 kávová lžička koření Zlaté kuře s rozmarýnem, hladká mouka na obalení, sůl a pepř
Játra omyjeme, obalíme v mouce. Uzený špek nakrájíme na tenké plátky, vložíme do kastrolu a vyškvaříme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a přidáme olej (tuk se nepřepaluje). Vložíme játra, která po obou stranách opečeme, zastříkáme sojovou omáčku, posypeme kořením, prolisovaným česnekem a podlijeme teplou vodou. Přidáme kečup, dle chuti osolíme a opepříme. Dusíme do měkka. Podáváme s rýží nebo kynutým knedlíkem, dozdobíme vyškvařeným špekem, který jsme odložili stranou.
Kuřecí řízky Petra Novotného a k tomu pečáky
pro připomenutí - Kuřecí naklepat a ochutit oblíbeným kořením.. do něj zabalit anglickou, já přidala ještě cibulku, udělat závitky a ty zabalit v trojobalu..do vymazaného pekáčku, zalít smetanou..péct přikryté 20min/250C a pak ještě bez pokličky 20min/220C
Pečáky - brambory na plátky, posolit, klást na pečící papír, trošku přes sebe, aby neležely zcela na plechu. péct dokud se nevytvoří bubliny a brambory nezezlátnou...
Vepřové v karamelu
libové vepřové maso,1 lžíce cukru,1 lžíce oleje, 1 lžíce sojovky, ananasový kompot,kousek bujon. kostky,tavený sýr - stačí čtvereček apetita, maratonec ap., máčený solamyl
- na rozpálený olej dám cukr, a když začne karamelizovat, přidám kousky osoleného a opepřeného masa a orestuji,pak podliji bujónem,přidám sójovou omáčku a dusím.Ke konci přidám sýr a po rozpuštění pokrájený ananas, ev. ten máčený solamyl, když dám více sýra, tak škrob nedávám.
Řecká stehýnka
4 kuřecí stehna,1 kg brambor,2 cibule,1 jablko,2 mrkve,4 stroužky česneku,gril. koření, 2 lžíce obyč. hořčice,kari, strouhaný sýr
-brambory, mrkev ,cibuli,jablko pokrájím na plátky,dám do pekáče, přidám pár lžic oleje, nadrobno pokrájený česnek, koření ( neměla jsem gril., tak jsem dala na steaky), hořčici a důkladně promíchám a na tuto směs dám osolená a gril. kořením a kari okořeněná stehýnka.Peču hodinu, z toho 1/2 hodinky pod alobalem, pak odkryté.Na sýr jsem zapomněla, ale to vůbec nevadilo, naopak příště dám víc cibule a klidně 2-3 jablka.
Provensálské vepřové
vepř. maso, 2 cibule,2-3 rajčata, namoč. sušené houby ev. čerstvé žampiony, sklenička vína ( jedno jaké, dělám s bílým i s červeným, podle toho, co je zrovna načaté), kousek cukety,1 zakys. smetana,provensálské koření
- na zpěněné cibuli orestuji osol. opepřené maso, po zatáhnutí dusím do poloměka, pak přidám slité houby, nastrouhaná rajčata, koření, víno a ke konci zahustím nastrouhanou cuketou, přidám zakys. smetanu a nechám přejít varem.
Vepřová panenka ( jehněčí hřbet)
protože jehněčí skoro na pultech není vidět, dělám většinou z panenky, ale jestli na jehněčí narazíte, tak nezaváhejte,drhnutou bazalku ( né tu sušenou, mletou na prášek), sůl,česnekový pepř,( ev. malý stroužek - česnek by tam neměl být dominantní), olej
- koření smíchám s olejem a vzniklou pastou potřu maso a nechám odležet do druhého dne, pak peču doměkka pod alobalem, ke konci odkryji, aby se udělala zlatavá kůrka.
Pikantní kostky
Tak trochu něco ostřejšího - na první pohled trochu divoká kombinace, ale výsledek je překvapivý. Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a naložíme do rozšlehaného vajíčka s kukuřičným škrobem, pokud máme,přidáme Wei-su, aspoň na půl hodinky. Ze stejných dílů TMAVÉ sojové omáčky a kečupu a vody si připravíme omáčku, přimícháme škrob. Na pánvi vysmahneme na oleji kostičky špeku, přidáme maso, ze kterého slijeme přebytečné vajíčko, co nejrychleji orestujeme, aby se zatáhlo, přidáme drcenou sušenou feferonku a - teď to přijde- kostky kompotovaného ananasu. Zamícháme, přilijeme omáčku a během dvou minut dohotovíme. Omáčka by měla mít asi tak konzistenci medu, dle potřeby dosolíme - raději až nakonec.
Singapurské lístečky
60 dkg vepř. plecka, ale je to dobré i z kuřecího,2 vejce,1 lžíce hl. mouky,1 lžíce sójové omáčky,necelý dl nasládlého vína,1 rovnou lžičku glutasolu, kari ,chilli,cukr, sůl
-umíchám těstíčko , namáčím tenké řízečky masa a smažím dozlatova.
Kuřecí roláda
formu vyložíš peč. papírem, pokladeš angl. slaninou , na to rozložíš 3-4 ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky,můžeš je ještě rozklepat, okořeněné dle chuti, na to dáš směs asi 20 dkg strouhaného sýra a 2-3 vejce, opět ochucené dle chuti , já dala ještě hrst mraženého hrášku a proužky červ. papriky, můžeš dát i uzeninu, a přikryješ masem a slaninou co ti přečuhuje přes formu, peč něco přes půl. hodinky , nech do druhého dne vychladit ( ve formě).
Krůtí nudličky
Krůtí maso, nebo kuřecí, 2 cibule,asi 10 dkg žampionů,1 větší rajče,rajský protlak, kari petržel, smetana
-na troše oleje zpěním cibuli, orestuji maso, po chvilce přidám pokrájené žampiony, na kostičky pokrájené rajče, kari a rajský protlak a podusím asi 15 min.Nakonec dám trochu smetany a petrželku.Dobrá je k tomu rýže, nebo široké nudle.
Čína
kuřecí řízek,1 cibule,1 červená a 1 zelená paprika, půlka kedlubny,sójová omáčka, solamyl, pepř, sůl, pražené solené mandle ( nemusí být, ale je to s nimi lepší)
-na troše oleje zesklovatím nudličky cibule, pak přihodím proužky masa, které jsem obalila předtím v solamylu, orestuji dozlatova, přidám nudličky paprik a kedlubny, dál restuji aby zelenina byla poloměkká, zacáknu sójovou omáčkou a přidám mandle. Nakonec vmíchám do instantních nudlí, které si připravím podle návodu
"Balkánské" kuře
Kuřecí řízky,cibule,česnek,balkánský sýr, kari, smetana
-cibuli zesklovatím na másle,přidám kostky masa, orestuji dozlatova, přidám kari( používám madráské, to od vitany je hnus),nudličky česneku a nastrouhaný balkánský sýr - pro nás dva stačí polovina toho baleného, a po rozpuštění ještě trochu smetany.Kdo je omáčkovější, může dát celý sýr a víc smetany, ev.smetanovou záklechtku.
Prsa s hermelínem
Kuřecí prsíčka naporcujeme na menší plátky, osolíme a okořeníme dle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovaci kořeni...). Dno vymazaného pekáčku obložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, na ni naskládáme kousky masa, na maso plátky Hermelínu, cele zalijeme šlehačkou (nebo zakysanou smetanou) a pečeme, až je maso měkké.
Použila jsem šlehačku light od Ramy a bylo to fakt moc dobré. Určitě se to dá různě obměňovat...
Republikánské maso
2 řízky, 2 roštěnky ( dělám jen z vepřového),2 cibule,hrst hub ( dávám namoč. sušené),1 lžička cukru, 1 lžička obyč. hořčice,1.5 dl světlého piva,tymián, bobkový list, pepř, sůl, trochu hl. mouky, šlehačka
- kostky masa orestuji na dozlatova osmažené cibuli,přidám cukr, nechám zkaramelizovat, pak přidám koření a hořčici, hl. mouku a opražím, podliji pivem a dusím.Když je maso poloměkké, přidám houby i s vodou a dusím doměkka a nakonec přiliji šlehačku.
Bramborák s kuřecím masem
2-3 kuřecí řízky,1 vejce, trochu solamylu,1 cibuli, kus pórku,sójovou omáčku,1dl vína ( na barvě nezáleží, dám tam to co mám zrovna otevřené),červenou papriku( syrovou)
- bramborák popisovat nebudu, i když já do něj například přidávám trochu strouhanky, aby byl zlatavější a křupavější. Nudličky masa osolím a namočím do těstíčka z vejce a škrobu, nechám odležet, zatím si nakrájím zeleninu na nudličky. Maso pak osmažím dozlatova, vyndám a na pánev hodím zeleninu, orestuji, vrátím maso, přidám sójovou omáčku a víno, nechám odpařit, hotové pak dám na usmažený bramborák.
- bramborák popisovat nebudu, i když já do něj například přidávám trochu strouhanky, aby byl zlatavější a křupavější. Nudličky masa osolím a namočím do těstíčka z vejce a škrobu, nechám odležet, zatím si nakrájím zeleninu na nudličky. Maso pak osmažím dozlatova, vyndám a na pánev hodím zeleninu, orestuji, vrátím maso, přidám sójovou omáčku a víno, nechám odpařit, hotové pak dám na usmažený bramborák.
Česnekové kousky
4 kuřecí stehenní řízky,1 vejce,1 dl mléka, 10 dkg hl. mouky,10 dkg strouhaného eidamu,4 stroužky prolis. česneku
- z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji osolené špalíčky masa a smažím dozlatova. Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.
Vepřová játra 'la Alcron
játra,asi 6 stroužků česneku,2 lžíce vorčestru,3 lžíce jemného kečupu,sůl,pepř
- špalíčky jater opepřím a zprudka orestuji, vyndám, na pánev hodím plátky česneku,orestuji ( ale jen chvilinku, aby nezhnědl a nezhořkl), pak tam přidám vorčestr s kečupem a po promíchání vrátím dodělat játra, osolím.Děti k tomu milovaly hranolky, dneska byly s rýží.
Pradědovo tajemství
4 vepřové kotletky bez kostí ,1 balení zeleninového leča ,1 cibule , 8 stroužků česneku 5 lžic oleje , 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu ,1 dl piva , 20 dkg strouhané Nivy / jiný sýr dle chuti / , sůl , pepř , oregano , feferonky , 8 topinek
-Na oleji zpěníme cibuli, přidáme opepřené a osolené kotletky a orestujeme z obou stran. Přendáme na talíř a do výpeku přidáme rajský protlak, zeleninové lečo, drcený česnek a pivo a mírně povaříme asi 3 minuty.
Dochutíme pepřem, solí a oreganem. Maso dáme zpět a necháme prohřát. Na talíř klademe vždy dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelijeme je šťávou se zeleninou. Na to položíme porci masa a posypeme hustě strouhanou Nivou. Ozdobíme feferonkou.
Ohnivá pánev čerta Šmajstrla
200 g vepřového plecka /kotlet bez kostí/ , 400 g kuřecích řízků , 200 g klobásky , 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 1plechovka červených fazolí v chilli omáčce , 4 střední cibule , 6 stroužků česneku
200 g žampionů nebo plechovka sterilovaných , 50 ml olivového oleje , 2 chilli papričky /koření/ , 1 pórek , 0,1 l piva , 1 kelímek strouhaného křenu , sůl , mletý pepř
-Maso pokrájíme na nudličky, klobásku na tenká kolečka, žampiony oloupeme a pokrájíme na kousky, papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na proužky, česnek a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Na rozpáleném oleji osmahneme klobásku a maso, vyjmeme na talíř, do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriky, žampiony a restujeme tak 3 -5 minut. Pak zpět vložíme maso, na kousky nakrájené chilli papričky nebo lžičku chilli koření, podlijeme mírně pivem a pár minut podusíme. Přidáme plechovku fazolí (dle potřeby i s trochou nálevu) a prohřejeme. Okořeníme dle chuti. Podáváme na pánvi ozdobené jemnými kolečky pórku a hustě posypané čerstvě nastrouhaným křenem.
Přílohy: hranolky, americké brambory, pečivo
Kuřecí prsa pod peřinkou
4 kuřecí prsíčka , 1/2 kg drůbeží nebo míchané sekané , 4 plátky plátkového sýra , 4 plátky šunky , 1/2 dl oleje , sůl , pepř
-Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na olejem vymazaný pekáček. Každou porci přikryjeme plátkem šunky a kopečkem běžně ochucené sekané tak, aby bylo maso zakryté, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby. Před dopečením položíme na každou porci plátek sýra a necháme ho mírně roztavit. Podáváme s bramborovou kaší.
Obměna:
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, okmínujeme, potřeme rozdrceným česnekem a položíme na sádlem vymazaný pekáček. Na každou porci dáme hrstku syrového kysaného zelí a zakryjeme peřinkou ze sekané. Pokapeme rozpuštěným sádlem a dáme do trouby zapéct. Ke konci pečení mírně podlijeme vodou.
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, okmínujeme, potřeme rozdrceným česnekem a položíme na sádlem vymazaný pekáček. Na každou porci dáme hrstku syrového kysaného zelí a zakryjeme peřinkou ze sekané. Pokapeme rozpuštěným sádlem a dáme do trouby zapéct. Ke konci pečení mírně podlijeme vodou.
Podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem.
Námořnické kotlety
600 g vepřových kotlet bez kostí , 2 cibule , 8 stroužků česneku , 3 sterilované okurky , 1 menší plechovka sterilovaných žampionů , 50 ml olivového oleje , 5 lžic rajského protlaku , 1 šlehačka - lze nahradit kysanou smetanou , jíška , worchesterová omáčka , pepř
-Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou. Dusíme 10 až 15 minut do změknutí.
Pak přidáme rajský protlak, sterilované žampiony a několik kapek worchesterové omáčky, zahustíme jíškou , mírně povaříme. Přilijeme šlehačku a dochutíme.
Příloha: Těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme studenou vodou. Na suché pánvi opražíme pár lžic strouhanky a smícháme s těstovinami.
Kovářské kotlety
4 vepřové kotlety , 100 g tvrdého sýra , cibule , olej , 1/8 l šlehačky , sůl , pepř
-Plech vymažeme olejem a poklademe kolečky cibule. Na ni položíme naklepané, osolené a opepřené kotlety a posypeme sýrem. Vložíme do trouby. Až se sýr rozteče zalijeme šlehačkou a pečeme do růžova. Podáváme s bramborami nebo zeleninovým salátem. Poznámka: Jako příloha jsou na obrázku použity petrželkové brambory a rychle osmahnutá thajská zeleninová směs.
Pivovarský tokáň
600 g vepřového masa (kýta, ramínko) , 2 cibule , 5 stroužků česneku , (1 červená feferonka) , sůl , 4 lžíce oleje (sádla) , 3 lžíce hladké mouky , 1 gulášová kostka , 1 lžička sladké mleté papriky
2 dl světlého piva , 1 zelená paprika (silnostěnná) , 4 lžíce strouhaného sýra
-Vepřové maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na hranolky. Cibuli si oloupeme a nakrájíme, v kastrolu rozpálíme olej (nebo sádlo) a nakrájené maso na něm po všech stranách rychle osmahneme. Maso poprášíme moukou a necháme asi půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Gulášovou kostku rozdrobíme do hrnečku, zalijeme horkou vodou a rozpustíme. Vše přilijeme k masu a zamícháme. Osolíme, přidáme mletou papriku, prolisovaný česnek a přilijeme pivo. Opět promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Zatím si rozkrojíme papriku, odstraníme jadérka, papriku opláchneme a nakrájíme na proužky. Obdobně si připravíme i feferonku - vypadá hezky, když je feferonka červená a paprika zelená, ale na chuť to samozřejmě nemá vliv. Obojí přidáme asi pět minut před koncem úpravy masa, promícháme a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Podáváme s rýží (dobrá je i kari rýže).
Poznámky:
Při přípravě dietnější varianty vynecháme mouku a můžeme také vypustit feferonku. Zbytek piva samozřejmě spotřebujeme k jídlu, některý ze strávníků jím určitě nepohrdne.
Při přípravě dietnější varianty vynecháme mouku a můžeme také vypustit feferonku. Zbytek piva samozřejmě spotřebujeme k jídlu, některý ze strávníků jím určitě nepohrdne.
Tatarské maso
600 g vepřové kýty , 1 cibule , 4 stroužky česneku , 1 lžíce hořčice , 1 lžíce kečupu , sůl , mletý pepř , olej , 2 lžíce sterilované červené kapie , 2 kyselé okurky , worcester , 4 lžíce majolky
2 lžíce strouhaného křenu , pažitka
-Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla.
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majolky, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři.
Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.
Poznámka:
Doba přípravy je do značné míry závislá na kvalitě masa – počítejte, že než maso změkne, bude to trvat asi hodinu a půl. Je to však doba, kdy můžete klidně dělat něco jiného a jen občas kontrolovat, zda se všechna tekutina neodpařila. Pokud ano, tak mírně podlévat teplou vodou nebo vývarem.
Doba přípravy je do značné míry závislá na kvalitě masa – počítejte, že než maso změkne, bude to trvat asi hodinu a půl. Je to však doba, kdy můžete klidně dělat něco jiného a jen občas kontrolovat, zda se všechna tekutina neodpařila. Pokud ano, tak mírně podlévat teplou vodou nebo vývarem.
Katův šleh
750 g vepřové kýty , 150 g cibule , 100 g naložených okurek , 100 g sterilovaných kapií (bez nálevu) , 100 g kečupu , 3 feferonky , olej , worcester , sůl, ,mletý pepř
-Plátky vepřového masa pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme (orestujeme) skoro do měkka. Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Pak vložíme pokrájené okurky a kapie, nadrobno pokrájené feferonky, kečup, několik kapek worcesteru a krátce podusíme (do změknutí masa). Nakonec dochutíme dle chuti.
Příloha: hranolky, krokety, rýže, brambory nebo pečivo.
Uzené maso pana šenkýře
700 g uzeného masa , 300 g leča (1 sklenice) , 200 g cibule , 150 ml světlého piva , 5 lžic kečupu , worcesterská omáčka , mletá paprika , olivový olej , mletý pepř , chilli koření , sůl
-Uzené maso nakrájíme na nudličky, slabě osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. K opečenému masu přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a krátce osmažíme. Pak přidáme kečup, lečo a přivedeme k varu. Směs zaprášíme paprikou, zalijeme pivem a povaříme. Pak jen dochutíme worcesterem s chilli.
Příloha : hranolky.
Příloha : hranolky.
Poznámka : lze připravit i z měkkého salámu.
Krakonošův dlabanec
I. varianta:
500 g plecka , 200 g točeného salámu , 1 cibule , 200 g žampionů nebo čerstvých hub , sůl a pepř , 2-3 lžíce kečupu , olej , 200 g cihly
II. varianta:
Čerstvé houby na smaženici , pepř , sůl , 1 cibule , 1 lžička koření na čínu , zakysaná smetana
bramboráky:
Asi 750 g syrových nastrouhaných brambor , česnek podle chuti , 2 vajíčka , polohrubá mouka podle potřeby na zahuštění těsta , sůl , mletý pepř , kmín , majoránka , 2 lžíce posekané petrželky
Postup:
I. varianta - masová směs:
Maso se nakrájí na malé kostičky, salám i žampiony na plátky, cibule na kostičky. A všechno se dá dusit na olej. Na závěr se přidá kečup a nechá se ještě chvilku povařit.
II. varianta - houbová smaženice:
Na olej se dá pokrájená cibule a pokrájené houby, osolí se opepří a přidá se koření na čínu a všechno se podusí doměkka. Na závěr - zakysaná smetana.
bramboráky:
Vypracujeme těsto a dáváme smažit na rozpálený olej. Usmažíme větší bramboráky. Na polovinu bramboráku dáme směs masa nebo smaženice a přehneme. Bohatě posypeme najemno nastrouhanou cihlou.
Zbojnický rožeň
600 g vepřového masa (kýta, krkovice) , 300 g vepřových jater , 120 g slaniny , 200 g cibule , 3 lžíce sádla , sůl , pepř , grilovací koření , hladká mouka
Příloha:
2 papriky , 3 rajčata , 1 cibule , sůl , olej , citronová šťáva
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme střídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také ale grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy. Doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.
Guláš bez míchání - opravdu, skvělý !!!!!!!!
1 kg vepřového masa - nejlepší je z plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky guláš koření (může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, sůl, pepř,
2 masoxy , feferonka, 0,75-1 l vody
Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat (masoxy rozpustit v malém hrníčku a pak dolít do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 oC asi 1,5 hodiny. NEDOLÉVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL.
Výborné s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem.
Athénská jehla
400 g vepřového libového masa, 1 lžíce koření gyros, 1 lžíce oleje, sůl, máslo, 2 cibule, 2 papriky, slanina, hladká mouka, 2 rajčata, 1 citron
Maso nakrájíme na kostky, posypeme kořením, promícháme s olejem a necháme půl hodiny odpočinout. Na jehlu navlékáme střídavě maso, cibuli, slaninu, kousky papriky. Jemně poprášíme moukou a opékáme v rozpáleném oleji. Do výpeku vložíme nakrájená rajčata a podusíme je. Jehly přeléváme podušenými rajčaty, zdobíme plátkem citronu a podáváme s rýží nebo bramborami.
Kotlety v marinádě
6 kotlet
marináda: 2 vejce, lžička soli, lžička pepře, 2 lžíce worchestrové omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce solamylu, 4 stroužky prolisovaného česneku
marináda: 2 vejce, lžička soli, lžička pepře, 2 lžíce worchestrové omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce solamylu, 4 stroužky prolisovaného česneku
Všechny suroviny na marinádu dobře prošleháme. Vykostěné a naklepané kotlety v marinádě obalíme, zbytkem zalejeme a uložíme do chladna aspoň na 24 hodin, možno i déle. Smažíme na trošce oleje na pánvi. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Kotlety v zelenině
4 vepřové kotlety, solamyl, 2 malé cibulky, 1 žlutá paprika, 2 mrkve, 100 g hrášku, 2 stroužky česneku, 250 ml smetany, sůl, pepř, olej na pánev
Maso omyjeme, osušíme a obalíme v solamylu. Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Rozehřejeme olej a maso na něm prudce po obou stranách opečeme, osolíme, opepříme a vyjmeme. Na rozpálený tuk vložíme zeleninu, podusíme, přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Maso naložíme do vzniklé omáčky a prohřejeme. Podáváme s rýží.
Maso pečené v zelí
600 g vepřového masa (plecko, krkovička), 1 velká cibule, 1 menší hlávka zelí, sůl, pepř, kmín, olej
Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky. Zelí nakrouháme najemno a rozprostřeme do pekáčku. Lehce osolíme a okmínujeme. V pánvi na rozehřátém oleji necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a opékáme za stálého míchání do zezlátnutí cibule i masa. Pak obsah pánve vysypeme do pekáčku na zelí, trochu podlijeme vodou (málo, zelí pustí šťávu) a ve vyhřáté troubě upečeme do změknutí masa (asi 30 minut).
Pro milovníky knedlí: podáváme s libovolnými knedlíky, doporučuju chlupaté nebo hrnkové.
Pro milovníky těstovin: během pečení masa uvaříme 300 g těstovin (kolínka, vřetena,...) a uvařené zcezené těstoviny vmícháme do pekáče k hotovému masu a zelí.
Pro zastánce zdravé výživy: vepřové maso nahradíme kousky vykostěných kuřecích či krůtích stehen a těstoviny použijeme celozrnné.
Pro milovníky knedlí: podáváme s libovolnými knedlíky, doporučuju chlupaté nebo hrnkové.
Pro milovníky těstovin: během pečení masa uvaříme 300 g těstovin (kolínka, vřetena,...) a uvařené zcezené těstoviny vmícháme do pekáče k hotovému masu a zelí.
Pro zastánce zdravé výživy: vepřové maso nahradíme kousky vykostěných kuřecích či krůtích stehen a těstoviny použijeme celozrnné.
Námořnické kotlety
600 g kotlet (nebo krůtích prsou), 2 cibule, 8 stroužků česneku, 3 sterilované okurky, 1 menší plechovka sterilovaných žampionů, 50 ml olivového oleje, 5 lžic rajského protlaku, 250 ml šlehačky (nebo zakysaná smetana), hotová jíška (např. Knorr), lžíce worchestrové omáčky, pepř, sůl
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek a okurky a podlijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa (10 - 15 minut). Pak přidáme rajský protlak, žampiony, worchestrovou omáčku, zahustíme jíškou a povaříme. Nakonec přilijeme smetanu, necháme důkladně prohřát a dochutíme solí a pepřem. Jako příloha se hodí těstoviny se strouhankou.
Pikantní masové placičky
600 g masa (v receptu je vepřové plecko nebo kýta, já používám kuřecí prsa), 1 cibule, 3 vejce, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička pálivé papriky nebo chilli, podle chuti worchester, 3 lžíce solamylu, olej na smažení (mám vyzkoušeno i bez tuku na NoStik fólii)
Maso nakrájíme nadrobno, přidáme vyjmenované suroviny, dobře promícháme a necháme do druhého dne v lednici uležet. Na pánvičce rozpálíme tuk a lžičkou děláme hromádky, které upravíme do tvaru placičky. Opečeme z obou stran dozlatova. Příloha: vařené brambory nebo smažené hranolky, tatarka, zeleninový salát.
Vepřová kýta v mléce
1 - 1,5 kg vepřové kýty, 1 litr mléka, sůl, pepř, 15 - 20 stroužků česneku, zelená petrželka, olej
Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso ze všech stran prudce opečeme. Pak je přendáme do zapékací misky nebo menšího pekáčku a přidáme neoloupané stroužky česneku. Zalijeme mlékem, postavíme na plotnu a zahříváme. Až začne mléko vařit, maso otočíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Během pečení maso občas obrátíme. Je třeba hlídat, aby mléko "neuteklo" z pekáče. Mělo by se vypařit asi na poloviční množství. Upečené maso přikryjeme pokličkou a ještě asi 15 minut necháme v troubě. Pak maso vyjmeme z mléka a nakrájíme na plátky. Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme a vmícháme drobně pokrájenou zelenou petrželku (nebo rozemnutou sušenou). Maso na talíři přeléváme mléčnou šťávou a podáváme s rýží nebo haluškami
Vepřové kotlety v majonéze
4 plátky vepřové kotlety, sůl, 4 velké cibule, 50 g tvrdého sýra
marináda: 250 ml majonézy, 1 lžička karí, 2 lžičky grilovacího koření, 3 lžičky kremžské hořčice
marináda: 250 ml majonézy, 1 lžička karí, 2 lžičky grilovacího koření, 3 lžičky kremžské hořčice
Všechny suroviny na marinádu promícháme. Maso osolíme a lehce naklepeme. Plátky masa protáhneme marinádou, naskládáme do misky a zbytkem marinády zalijeme. Necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli nahrubo nasekáme. Tři cibule rozprostřeme na dno pekáče. Na cibuli naskládáme maso obalené marinádou a posypeme je zbývající cibulí. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 50 minutách posypeme maso nastrouhaným sýrem a ještě dalších 20 minut pečeme. Na posledních 10 minut můžeme pekáč odkrýt. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami a zeleninovou oblohou nebo salátem.
Drůbeží plátky v hořčičné omáčce
4 plátky kuřecích nebo krůtích prsou, trochu hladké mouky, kousek másla, 2 velké cibule, 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice, 150 - 200 ml smetany na vaření, sůl, pepř, petrželová nať
Plátky masa lehce naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm z obou stran mírně opečeme. Vyndáme z pánve a do výpeku nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli. Za stálého míchání osmažíme (ne do tmava). Přidáme hořčici, trochu horké vody nebo masového vývaru a rozmícháme. Vložíme plátky masa a pod pokličkou dusíme doměkka. Až je maso měkké, přilijeme smetanu a vmícháme posekanou zelenou petrželku. Necháme přejít varem. Podáváme s rýží nebo těstovinami a zeleninovým salátem.
Jogurtové řízky
4 kuřecí řízky, 300 g bílého jogurtu, sůl, pepř, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 vejce, grilovací koření, strouhanka, olej
Omyté a osušené řízky lehce naklepeme. Všechny ostatní suroviny (kromě strouhanky a oleje) smícháme. Každý řízek protáhneme marinádou, uložíme do misky a nakonec je zbylou marinádou zalijeme. Necháme v chladu do druhého dne. Řízky postupně vyndáváme z marinády, obalíme ve strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami.
Krůtí prsa s rozmarýnem a fazolemi
500 g krůtích prsou, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, sušený rozmarýn, 2 rovné lžíce solamylu, 1 plechovka červených fazolí, 2 lžíce kečupu, 1 cibule, 3 - 4 stroužky česneku, olej na pánev
Maso nakrájíme na kostičky a promícháme s olejem. Osolíme a okořeníme pepřem a rozmarýnem. Vmícháme solamyl a 1 - 2 hodiny necháme v chladnu odpočívat. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek a společně smažíme do zesklovatění cibule. Přidáme maso a restujeme dokud nezmění barvu. Vmícháme kečup, podlijeme trochu vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec vmícháme scezené fazole a necháme prohřát. Podáváme s těstovinami nebo rýží, případně s arabskou rýží.