Moučníky
27. 4. 2009
Nepečený ovocný dort
Ingredience
2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, ovocný kompot podle chuti
Na ozdobu: 1 kelímek smetany ke šlehání, čokoláda, ovoce
Na ozdobu: 1 kelímek smetany ke šlehání, čokoláda, ovoce
Postup
Jogurt, zakysanou smetanu a cukr ušleháme. Do dortové formy naskládáme vrstvu piškotů, vrstvu ovoce a zalijeme jogurtovou směsí. Několikrát opakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Necháme přes noc v chladničce uležet. Ozdobíme ušlehanou smetanou, čokoládou a ovocem.
Tvarohový dort
Ingredience
1 část :
500 g tvarohu,200 g moučkového cukru,2 vejce,2 dcl horkého mléka,125 g másla,2 polévkové lžíce želatiny + 2 dcl mléka,piškoty,čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup
Želatinu zalejeme 2 dcl mléka a necháme nabobtnat.Potom za stálého míchání přivedeme k varu.Dáme do mixéru,přidáme všechno ostatní a umixujeme hladkou hmotu.Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme polovinu hmoty, naskládáme piškoty,poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou hmoty.Piškoty se mohou pokapat rumem, šťávou z kompotu,sirupem,...
2 část
Ingredience
3-4 velké bílé jogurty Activia od Danone, 1 sáček dětských piškotů (nejlépe OPAVIA), 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lžíce rumu (můžeme vynechat), čerstvé ovoce (jahody, maliny) pokud nemáme čerstvé jsou výborné kompotované mandarinky
Na dozdobení: 1 sáček práškové želatiny (bílé nebo červené podle barvy ovoce), trochu ovoce, kterým jsme prokládali dort
Na dozdobení: 1 sáček práškové želatiny (bílé nebo červené podle barvy ovoce), trochu ovoce, kterým jsme prokládali dort
Postup
Jogurty promícháme spolu s piškoty, cukrem a rumem ve velké misce. Do dortové formy rozprostřeme jednu polovinu směsi, proložíme dobře okapaným ovocem, které je nakrájené na drobné kousky. Na ovoce navrstvíme druhou polovinu směsi. Vše necháme vychladit. Na dort ozdobně poklademe zbylou trochu ovoce a nalijeme želatinu připravenou dle návodu. Vše necháme alespoň 24 hodin vychladit. Tento moučník je velice osvěžující.
Borůvkové tiramisu
Ingredience
2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda
Postup
Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce.
Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.
Střecha z Be-be sušenek
Ingredience
1 balíček světlých a 1 balíček kakaových Be-be sušenek,500g tvarohu,150g mletého cukru (15 lžic),200g másla,
2-3 banány,trochu rumu
2-3 banány,trochu rumu
Postup
Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme rumem. Na alobal naskládáme jako šachovnici Be-Be sušenky 3 řady po 7 kusech, (střídáme světlou a tmavou barvu). Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami Be-Be poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.
Tiramisu po česku
Ingredience
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
Ledová čokoláda
Ingredience
250 g stoprocentního tuku,50 g čokolády na vaření,50 g kakaa,3 celá vejce,3 lžíce moučkového cukru,1 vanilkový cukr
250 g stoprocentního tuku,50 g čokolády na vaření,50 g kakaa,3 celá vejce,3 lžíce moučkového cukru,1 vanilkový cukr
Postup
Tuk,čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni.Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny(nejlépe ve šlehači).Do ušlehaných vajíček vešleháme rozpuštěnou čokoládu.Dáme do pytlíku a stříkáme kopečky do papírových košíčků.Pozor, hmota rychle tuhne,je třeba pracovat rychle!
Sandokanovy oči
Ingredience
A:125 g rozpuštěné ivy,5 lžic kokosu,4 lžíce sušeného mléka,3 lžíce mletého cukru
B:100 g mletých ořechů,50 g cukru,50 g změklého másla,trochu rumu
C:125 g rozpuštěné ivy,50 g kakaa,4 lžíce mletého cukru,4 lžíce pudinkového prášku
B:100 g mletých ořechů,50 g cukru,50 g změklého másla,trochu rumu
C:125 g rozpuštěné ivy,50 g kakaa,4 lžíce mletého cukru,4 lžíce pudinkového prášku
Postup
Všechny tři hmoty vyrobíme důkladným promícháním všech surovin.Plníme do umělohmotných obalů na vejce vypláchnutých studenou vodou nebo do papírových košíčků.Dospodu dáme rozinku namočenou v rumu nebo lentilku,nalijeme trochu hmoty A,dáme lžičku hmoty B a zalijeme hmotou C.Necháme pořádně ztuhnout a vyklopíme.
Tvarohové řezy
Ingredience
Těsto: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 150 g hery, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 50 g másla, 150 g cukru,
Náplň: 50 g másla, 150 g cukru,
2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink
Postup
Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme tvaroh, přilijeme pudink a vmícháme utřenou hmotu. Pak zpracujeme těsto, vyválíme a na plechu zvedneme kraje asi na 2 cm. Sem tam poklademe libovolné ovoce i kompotované a nalijeme připravenou nádivku. Pečeme asi 3/4 hodiny v mírné troubě.
Harlekýn
Ingredience
Těsto: 4 vejce, 100 g cukru, 20 g kakaa, 50 g hrubé mouky
Nádivka: 30 g másla,30 g hrubé mouky, 1/4 l mléka + 100 g másla, 100 g cukru, 30 g kakaa, 1 šlehačka
Nádivka: 30 g másla,30 g hrubé mouky, 1/4 l mléka + 100 g másla, 100 g cukru, 30 g kakaa, 1 šlehačka
Postup
Utřeme žloutky s cukrem,přidáme kakao,mouku a vmícháme sníh z bílků.Upečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Ze 30 g másla a 30 g mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a mícháme na mírném ohni až zhoustne. Zvlášť umícháme 100 g másla,100 g cukru a kakao. Přimícháme chladnoucí jíšku a v silné vrstvě natřeme na upečený korpus. Nahoru natřeme hustě ušlehanou šlehačku. Můžeme ozdobit kakaem nebo strouhanou čokoládou, příp. kompotovanými višněmi.
Tvarohový dort
Ingredience
2 balíčky piškotů, 1/2 tvarohu, 4 dcl mléka, 2 vejce, 1 kostka tuku (Hera, Perla), 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dcl cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), 1 lžíce kakaa, ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve), šlehačka na ozdobu.
Postup:
Želatinu namočíme na noc do 2 dcl mléka. Druhý den přidáme 2 dcl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžících tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dámě do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.
Pařížský dort
Ingredience
1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.
Postup:
Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájéme na porce.
Borůvkový tvarohový dort
Ingredience
Krém: 2 lžíce želatiny, 2 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, asi 400 g borůvek Na ozdobení:šlehačka v prášku, mléko, 1 balíček dětských piškotů
Postup:
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému. Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů. Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet. Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.
Nepečený moučník
Ingredience
3 balíčky piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, ovoce - meruňky, jahody, borůvky nebo kompot, 4 vanilinové cukry.
Postup:
Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvu střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.
Piškotový dort s ananasem
Ingredience
2 balíčky piškotů, 1 ananasový kompot, 3 lžíce rumu, 80 g cukru, 3 žloutky, 1 šlehačka, světlá želatina v sáčku.
Postup:
Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméne na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdob zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.
Smetanový dort
Ingredience
1/2 balíčku piškotů, 1/2 balíčku kakaových piškotů, 1 vanilkový pudink, 1/2 litru mléka, 2 kelímky zakysané smetany, 1 menší plechovka ananasu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce cukru moučky, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, 1 sáček světlé želatiny, ovoce na ozdobu.
Postup
V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).
Čokoládové lanýžky
Ingredience:
200 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g másla,50 g mandlových lupínků, 20 g krystalového cukru.
200 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g másla,50 g mandlových lupínků, 20 g krystalového cukru.
Postup
Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl světle hnědý.
Čokoládu se smetanou dáme do kovové misky a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme.
Pak misku vyndáme a postupně vmícháváme změklé máslo, až je hmota hladká a máslo spojené s čokoládou. Přidáme zkaramelizované mandle a opět promícháme.
Hotovou hmotu necháme v chladu ztuhnout. Pak z ní vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a schováme do plechové krabičky. ...
Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl světle hnědý.
Čokoládu se smetanou dáme do kovové misky a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme.
Pak misku vyndáme a postupně vmícháváme změklé máslo, až je hmota hladká a máslo spojené s čokoládou. Přidáme zkaramelizované mandle a opět promícháme.
Hotovou hmotu necháme v chladu ztuhnout. Pak z ní vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a schováme do plechové krabičky. ...
Kakaová bomba
Ingredience:
0,5 l vody, 50 g kakaa, 200 g cukru, 250 g másla, 3 žloutky, 2 balíčky dětských piškotů nebo jeden velký balíček - 300 g, šlehačka na zdobení
0,5 l vody, 50 g kakaa, 200 g cukru, 250 g másla, 3 žloutky, 2 balíčky dětských piškotů nebo jeden velký balíček - 300 g, šlehačka na zdobení
Postup
Do 0,5 l vody vsypeme 50 g kakaa (půl krabičky) - povaříme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Dobře utřeme cukr, změklý tuk a žloutky (třeba v robotu), potom obojí spojíme dohromady, vymícháme metličkou dohladka - zchladlé kakao přidávat pozvolna. Přidáme piškoty, dobře promícháme. Všechno dáme do dortové formy nebo mísy vyložené potravinářskou fólií, zatížíme, aby se piškoty dostaly až na dno. Uložíme do chladničky ztuhnout.
Ztuhlé krájíme a zdobíme šlehačkou.
Do 0,5 l vody vsypeme 50 g kakaa (půl krabičky) - povaříme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Dobře utřeme cukr, změklý tuk a žloutky (třeba v robotu), potom obojí spojíme dohromady, vymícháme metličkou dohladka - zchladlé kakao přidávat pozvolna. Přidáme piškoty, dobře promícháme. Všechno dáme do dortové formy nebo mísy vyložené potravinářskou fólií, zatížíme, aby se piškoty dostaly až na dno. Uložíme do chladničky ztuhnout.
Ztuhlé krájíme a zdobíme šlehačkou.
Čokoládová bomba bez pečení
Ingredience1 kakao (sáček 100 g), 1/4 litru mléka, 1 celé máslo (stačí levnější a může být i jakákoliv kostka tuku na pečení), 15 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 2 velké balíčky piškotů
(to jsou ty větší piškoty á 240 g), rum nebo vaječný koňak dle chuti
Postup
Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout.Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo, žloutek a vanilkový cukr. Přidáme mírně vychladnuté kakao v mléce a šlehačem vyšleháme v krém. Přidáme ořechy. Do druhé vyšší a větší mísy vysypeme 2 balíčky piškotů a pocákáme rumem nebo vaječným koňakem. Poté do piškotů vylijeme krém a dobře vše promícháme. Směs pak navrstvíme buďto do dortové formy nebo do nějaké mísy, já dávám do nerez rozšířené mísy, aby po vyklopení to mělo pěkný a zajímavý tvar. Necháme odležet cca 1/2 dne, nejlépe je ale přes noc, druhý den vyklopíme a zdobíme dle fantazie.
Koláč ze strouhaného těsta
Ingredience
hladká mouka, pokrmový tuk, cukr moučka, kakao, prášek do pečiva, 1 kg tvarohu, 250 g cukru krupice, 4 žloutky, bílek
hladká mouka, pokrmový tuk, cukr moučka, kakao, prášek do pečiva, 1 kg tvarohu, 250 g cukru krupice, 4 žloutky, bílek
Postup
Dobře vypracujeme těsto z mouky, tuku, moučky, kakaa a prášku do pečiva. Necháme jej chvíli v lednici. Pak ho rozdělíme na 2 díly. Připravíme tvarohovou nádivku smícháním zbytku surovin. Hlubší plech vymažeme a vysypeme. Na hrubším struhadle nastrouháme na plech jeden díl těsta, rovnoměrně po celé ploše, na něj rozetřeme tvarohovou náplň a na ni nastrouháme druhý díl těsta. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut.
Dobře vypracujeme těsto z mouky, tuku, moučky, kakaa a prášku do pečiva. Necháme jej chvíli v lednici. Pak ho rozdělíme na 2 díly. Připravíme tvarohovou nádivku smícháním zbytku surovin. Hlubší plech vymažeme a vysypeme. Na hrubším struhadle nastrouháme na plech jeden díl těsta, rovnoměrně po celé ploše, na něj rozetřeme tvarohovou náplň a na ni nastrouháme druhý díl těsta. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut.
Šťouchaná buchta
Ingredience
35 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 12 dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli.
Postup
Mouku, cukr, prdopeč a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance". POLEVA - 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 30 dkg práškového cukru (dala jsem jen 20), 4 dkg kakaa. POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení. Necháme chvíli zchladnout a potom nalijeme na moučník a rozetřeme, aby se poleva dostala do všech dírek. Necháme ztuhnout.
Žravé řezy s mandarinkami
Ingredience
Žravé řezy Suroviny: Těsto: 250g cukru 150g hladké mouky 5 vajec (žloutky) 5 lžic horké vody 1/2 prášku do pečiva Náplň: 1 šlehačka 2 krémovité zakysané smetany (čím hustější, tím lepší) kompotované ovoce dle chuti Želé: 2 vanilkové pudinky Těsto: Žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.
Postup
Pečeme ve formě s vyšším okrajem, vymazané tukem, vysypané hrubou mukou. Elektrická trouba cca 180°C. Upéct a nechat vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Ušleháme šlehačku do tuha, osladíme dle chuti. Kysané smetany opatrně smícháme se šlehačkou a přidáme na kostičky nakrájené okapané ovoce. Směs natřeme na vychladlý moučník. Nakonec uděláme želé. Šťávu z kompotu dolijeme vodou, abychom měli 3/4 litru tekutiny. Tu povaříme se 2 pudinky. Prochladlé želé nalijeme na náplň a dáme do ledničky. Poloviční dávka podle Ireny: 3 vejce, 90 g mouky polohrubé, 90 g cukru. Na náplň jsem dala 300 šlehačky, 1 ztužovač, 1 zakysanku, 1 vanilkový cukr, cukr a jahody Vrch jsem udělala z Hami šťávičky doředěné vodou na 300 ml + 1 vanilkový pudink bez vaření
Buchta s tvarohovým krémem
Ingredience
Piškotová polokoule od Ireny. Piškot: 6 vajíček (šlehat sníh), 120 g cukru moučka, 120 g kakaa + polohrubé mouky,(na misku dáme dvě lžíce kakaa a dosypeme moukou do 120g) Krém 600 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 130 g cukru moučka, 250 g tvarohu, 250 g másla Další: krabička mraženého lesního ovoce, kakao na posypání.
Postup
Piškot je jasný, pekla jsem na 170 C, základnu 20 minut, polokouli 30. Krém uvařím pudink, ušlehám máslo s cukrem, po lžících přidávám tvaroh a vychladlý pudink. Do polokoule jsem dávala krém nastřídačku s pocukrovaným ovocem, zbytek krému jsem natřela navrch. Pak už jen posypat kakaem.
Hrk hrk buchta
ingredience
1,5 hrnku polohrubé mouky , 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prdopeč.
ingredience
krém: 1 ananas.kompot velký, 1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 inst.pudink (bez vaření)
Postup
Upečeme placku a navrch krém vše na krém do uzavřené nádoby,prohrkáme a navršíme na upeč.korpus.Povrch pocákáme čokoládou. Já dala navrch ještě 1 šlehačku v prášku dr Oetker.
Tvarohové řezy
Ingredience
2 vejce, 4lžíce oleje, 70g cukr, 10g kakaa, 125 ml mléka nebo kefíru, 100g polohrubé mouky,půl prášku do pečiva
Ingredience
NÁDIVKA: 2 zakysané smetany,1 tvaroh,1 vejce,půl prášku do pečiva,30g cukru, 3lžíce škrobu-smíchat a natřít- je potřeba přisladit!
Postup
vše smíchat a nalít na plech (lepší menší než ten veliký) a upéct při 180°C asi 30 min a poté na to tvarohovou nádivku a dopéct tak dvacet minut
Karamelové řezy
Ingredience
Těsto: 2 dl vody, 1,5 dl cukru, 2 PL kakaa, 1 dl oleje (můžeme použít olivový olej), 4 vejce, 4 dl polohrubé mouky (1/3 jsem nahradila celozrnnou špaldovou), 1 pr. do pečiva
Krém: 2 karamelové pudinky (Dr.Oetker), 1/2 l mléka, 1 vanička (250 g) měkkého nízkotučného tvarohu, asi 3 PL cukru (podle chuti), 50 g posekaných lískových oříšků
Postup
Vodu s cukrem a kakaem svaříme a necháme zchladnout. Celá vajíčka rozšleháme, smícháme s rozvarem a ostatními surovinami a upečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. V mléce si klasicky uvaříme hustý oslazený pudink, který necháme zchladnout a poté vyšleháme s tvarohem. Krém natřeme na vychladlé upečené těsto a posypeme sekanými oříšky. Řezy dáme dobře vychladit.
Krém: 2 karamelové pudinky (Dr.Oetker), 1/2 l mléka, 1 vanička (250 g) měkkého nízkotučného tvarohu, asi 3 PL cukru (podle chuti), 50 g posekaných lískových oříšků
Postup
Vodu s cukrem a kakaem svaříme a necháme zchladnout. Celá vajíčka rozšleháme, smícháme s rozvarem a ostatními surovinami a upečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. V mléce si klasicky uvaříme hustý oslazený pudink, který necháme zchladnout a poté vyšleháme s tvarohem. Krém natřeme na vychladlé upečené těsto a posypeme sekanými oříšky. Řezy dáme dobře vychladit.
Dunajské řezy
Ingredience
NA MALÝ PLECH: Těsto: 2 vejce, 80 g cukru moučka, 125 g Hery, 1/2 prášku do pečiva, 150 g polohrubé mouky, 75 ml mléka, 1 PL kakaa.
KRÉM -1/2 balíčku pudinku svařit ve 125 ml mléka oslazeného 50 g cukru krupice.
Postup
Z bílků ušlehat sníh. Žloutky ušlehat s cukrem a máslem do pěny, přidat mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmíchat sníh z bílků. Polovinu těsta rozetřít na vymazaný a moukou vysypaný plech, druhou polovinu obarvit lžící kakaa a navrstvit na světlé těsto. Kompotované meruňky (nebo broskve) pokrájet a poskládat na těsto, lehce přimáčknout. Péct cca 35 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí potřít krémem:. Vychladlý pudink zašlehat do 125 g másla, ochutit rumem. Krém dozdobit čokoládovou polevou.
Duhové řezy s jahodami
Ingredience
Piškot :6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou.
Krém: 2 zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 80 g moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat ušlehanou Ramu creamfine na šlehání. To vše pomalu vmíchat do želatinového ztužovače dr. Oetker (připraveného podle návodu).
Postup
Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky jahod . Krém nalít na piškot. 200 g mražených jahod rozmixovat s 2 PL cukru přidat 1/4 balíčku rozpuštěné práškové želatiny a nalít na světlý krém. Grilovací jehlou vytvořit krouživými pohyby duhování. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).
Višňové řezy
Ingredience
Těsto: 20 dkg nadrcených sušenek, 10 dkg rozpuštěného másla, 2 PL rumu...
Višňová náplň: 1/2 kg vypeckovaných višní, 2 dcl vody, 12 dkg cukru, 1 vanilkový cukr...rozvařit a poté zahustit 1 vanilkovým pudinkem....nechat prochladnout
Smetanová náplň: 1 ušlehahá smetana, 1 zakysaná smetana, 8 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 4 plátky želatiny.
Postup
promíchat a namačkat na dno dortové formy nebo malého pekáčku na pečicí papír....nechat 10 minut zapéct na 180 stupňů. Na sušenky nalít polovinu smetanové náplně, poklást piškoty, na to lžící prochladlou višňovou náplň, druhou polovinu smetanové náplně a nechat částečně ztuhnout v lednici nebo chvíli v mrazáku. Po ztuhnutí polít červeným dortovým želé. Podávat až 2. den, až se sušenky rozleží, důkladně vychlazené!!!
Borůvkovo-smetanové řezy
Ingredience
piškot: 3 žloutky vyšlehat se 3 lžícemi horké vody, 6 lžícemi cukru do pěny. Lehce přimíchat : 6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku , 1 lžíci oleje a sníh z bílků - upéct a na vychladlý potřít krém.
Krém: 1 smetana ke šlehání s 1 ztužovačem šlehačky šlehat dotuha. Přidat : 1 zakysanou smetanu , 1 borůvkový jogurt 500ml, 2 lžíce borůvkového džemu, 1 želatinu čirou dle návodu a necht vše ztuhnout v lednici, asi po hodině na to nasypat drcené piškoty a pokapat borůvkovým džemem s kousky borůvek
Meruňkové řezy
Ingredience
těsto: hrnek mléka, oleje, cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prdopeč, 3lžíce kakaa-vše se smíchá, nalije na vymazaný a vysypaný plech a upeče na 180C asi 45min slabý plát z vrchu seřízneme(nebo lepší -3/4 syrového těsta na plech a upect a 1/4 těsta upéct vedle, třeba jen ve skleněné misce, protože se stejně bude rozdrobovat na vrch).
Krém: 2 tvarohy, 2 zakysané smetany, cukr dle chuti - vše se vyšlehá s 1 ztužovačem šlehačky, vmíchají se 4 na kostičky nakrájené meruňky a natře na upečený korpus, uhladí a posype rozdrobeným zbylým těstem a přimáčkne a nechá uležet v lednici 3h ...nejlépe však do druhého dne, krém se krásně zpevní
Čoko řezy s opraženými vločkami
Ingredience
čoko těsto-4vejce,120g cukru,50g polohrubé mouky,50g celozrnné pšeničné mouky,35g kakaa,1prášek do pečiva,1 čokoládový pudinkový prášek,80ml oleje-vejce,cukr a 4lžíce vody vyšlehat do pěny,přidat postupně vše ostatní -dát péct 200C asi 10minut 170C dopéct tak 10min
krém-250ml smetany ke šlehání,1ztužovač,1 tvaroh,100g cukru-na vychladlé těsto potřu krémem a posypu opraženými vločkami(200g) s 100g másla a 50g cukru a zaliji malinko mléka a míchám do zezlátnutí,vychladím ,posypu a dám do lednice
Cuketová buchta
Ingredience
2 hrnky nastrouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku oleje, 1 celé vejce-dala jsem jen žloutek, 1 prášek do pečiva, 2 malé lžičky sody, 2 lžíce kakaa.
Krém: 500g tvarohu, 250g másla, 200g cukru moučka .
Krém: 500g tvarohu, 250g másla, 200g cukru moučka .
Postup
Vše v míse smícháme a nalijeme na pekáč. Po upečení necháme vychladnout , dáme krém a postříkáme polevou
Jogurtové řezy s ostružinami
Ingredience
1,5 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1/3 hrnku oleje, 2 PL kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 200 g bílého jogurtu –
vše sešlehat a nalít na vymyzaný a moukou vysypaný plech. Péci cca 20-25 minut na 180 stupňů.
Tvarohové těsto: 10 PL bílého jogurtu, 150 g tvarohu, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 70 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, půl prášku do pečiva-smíchat a nalít na upečený ještě teplý korpus a dát zapéct na dalších cca 20 minut.
Vychladlý moučník poklást proslazenými rozpůlenými ostružinami (lesní celé), na ně navrstvit 2 ušlehané Ramy creamfine. Chladit v lednici, těsto krásně zvláční.
Likérové špičky
Ingredience
Krém: 18 dkg vody, 3 lžíce solamylu, 16 dkg písk.cukru, 2 dkg kakaa,vaříme 5 minut na hustou kaši. Přidáme 26 dkg čokolády na vaření a po rozpuštění přimícháme 26 dkg 100% tuku.
Necháme vychladit a vyšleháme.Trubičkou na špičky nasříkme krém na piškoty a dáme do mrazáku.Po ztuhnutí naplníme buď vaječným koňakem nebo rozmíchaným salkem s rumem.Řezanou špičkou uzavřeme špičky a dáme zase do mrazáku,pak máčme v čokol.polevě.
Pařížské rohlíčky
Ingredience
Těsto: 30 dkg m.cukru, 4 bílky, 20 dkg ml.ořechů, 2 lžíce hr.mouky. Bílky s cukrem šlehat nad parou do zhoustnutí, odstavit, vmíchat ořechy a mouku a stříkat sáčkem na plech rohlíčky.Péct v mírně vyhřáté troubě,spíš sušit, jako sněhové cukroví.
Krém klasický pudinkový, ale přidat trochu nescafe. Krém zdobičkou nastříkat na rohlíčky,dát na chvíli do mrazáku a pak máčet v čokoládové polevě.
Tiramisu dia
Ingredience
500g tvarohu, 2 neslazené práškové šlehačky Oetker, umělé sladidlo,piškoty, silná černá káva.
Šlehačky ušleháme podle návodu na sáčku a zašleháme po troškách tvaroh oslazený umělým sladidlem. Do formy dáme piškoty namáčené v kávě a na to vrstvu krému, opakujeme do vypotřebování. Nahoru nasypeme hořké kakao. Dáme dobře ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.
Šlehačky ušleháme podle návodu na sáčku a zašleháme po troškách tvaroh oslazený umělým sladidlem. Do formy dáme piškoty namáčené v kávě a na to vrstvu krému, opakujeme do vypotřebování. Nahoru nasypeme hořké kakao. Dáme dobře ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.
Punčový kokosový řez
Spodek: korpus ze 4 vajec, 120 g krystalu a 120 g hladké mouky, punčová náplň: 2 balíčky mletých piškotů, 3 lžíce rybízové marmelády, 1 dcl rumu, citr.šťáva. Kokosový krém: do ¼ l vařícího mléka vmícháme 200 g kokosu, odstavíme. Rozšleháme 250 g másla, 100 g ml. cukru, vychladlou směs – polijeme bílou čokoládou, posypeme přes sítko kokosem.
Spodek: korpus ze 4 vajec, 120 g krystalu a 120 g hladké mouky, punčová náplň: 2 balíčky mletých piškotů, 3 lžíce rybízové marmelády, 1 dcl rumu, citr.šťáva. Kokosový krém: do ¼ l vařícího mléka vmícháme 200 g kokosu, odstavíme. Rozšleháme 250 g másla, 100 g ml. cukru, vychladlou směs – polijeme bílou čokoládou, posypeme přes sítko kokosem.
Jahodový řez
6 žloutků, 6 lžic cukru – utřít, přidat 4 lžíce hr. mouky, 2 lžíce kakaa, špetka prášku do pečiva, sníh z bílků. Krém: 200 g másla a 4 lžíce ml. cukru, studený pudink (šťáva z 1 plechovky jahod, 1 sáček jahod. prášku a uvaříme) a rozmačkané jahody. Posypeme strouhanou čokoládou, sekanými ořechy či arašídy.
6 žloutků, 6 lžic cukru – utřít, přidat 4 lžíce hr. mouky, 2 lžíce kakaa, špetka prášku do pečiva, sníh z bílků. Krém: 200 g másla a 4 lžíce ml. cukru, studený pudink (šťáva z 1 plechovky jahod, 1 sáček jahod. prášku a uvaříme) a rozmačkané jahody. Posypeme strouhanou čokoládou, sekanými ořechy či arašídy.
Vídeňský zákusek
4 vejce, 250 g cukru, 1 van. cukr – šlehat, přidat 1/3 l oleje, 1/3 l mléka, 300 g pol. mouky a ½ prášku do pečiva. Upéct. Krém: 80 g Gustinu, 1 l pomer. džusu, 6 pol. lžic cukru – uvařit, teplé nalít na moučník, nechat ztuhnout, rozetřít máslový krém, poklást piškoty namočenými v džusu s rumem a pocákat čokoládou.
3 Bit
1 vejce, 100 g ml. cukru, 1 dl oleje, 1/4 l mléka, 2 lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva, 300 g hl. mouky. Vymícháme těsto, vylijeme na vym a vys plech a upečeme. Potřeme pudinkovou náplní ( uvaříme pudink ze 2 van. prášků, 1/2 l mléka a 2 van. cukrů, necháme vychladnout a zamícháme do utřeného másla - 150 g a 100 g ml. cukru), poklademe sušenkami Be-Be, na ně natřeme karamelový krém (Salko uvaříme v plechovce den předem. Vyšleháme 1 máslo a vmícháme Salko) a pocákáme čokoládou. Krájíme druhý den, až sušenky změknou.
Řez „Nebe v ústech“
Těsto: 8 vajec, 190 g mletého cukru, 1 tuk Stella, 120 g kokosu, 2 hrsti mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 100 g hrubé (polohrubé) mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 100 g krystalového cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 máslo.
Poleva: 200 g bílé čokolády Orion, 6 lžic oleje. 250 g meruňkové marmelády.
Žloutky vyšleháme s tukem a cukrem. Vmícháme ostatní suroviny a sníh z bílků. Upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Krystal na pánvi zkaramelizujeme a zalijeme 200 ml vlažného mléka. Krátce povaříme, až se karamel rozpustí. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a žloutky, vlijeme do karamelu a povaříme 3 minuty. Vyšleháme máslo a vmícháme vychladlý pudink. Koláč potřeme marmeládou, rozetřeme krém a polijeme polevou.
Těsto: 8 vajec, 190 g mletého cukru, 1 tuk Stella, 120 g kokosu, 2 hrsti mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 100 g hrubé (polohrubé) mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 100 g krystalového cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 máslo.
Poleva: 200 g bílé čokolády Orion, 6 lžic oleje. 250 g meruňkové marmelády.
Žloutky vyšleháme s tukem a cukrem. Vmícháme ostatní suroviny a sníh z bílků. Upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Krystal na pánvi zkaramelizujeme a zalijeme 200 ml vlažného mléka. Krátce povaříme, až se karamel rozpustí. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a žloutky, vlijeme do karamelu a povaříme 3 minuty. Vyšleháme máslo a vmícháme vychladlý pudink. Koláč potřeme marmeládou, rozetřeme krém a polijeme polevou.
Meďák
600 g hl. mouky, 250 g ml. cukru, 150 g tuku, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžíce skořice, 2 malé lžičky sody, kakao. Vypracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly, vyválíme tenké pláty na celý plech a na papíře upečeme. Pokropíme rumem, slepíme je máslovým krémem a do druhého dne necháme uležet. Potom vrch potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.
Ovocné řezy
Vyšleháme 4 vejce, 120 g krystalu, lehce vmícháme 120 g hladké mouky. Rozetřeme na papír a upečeme. Rozpůlíme, jednu půlku potřeme meruňkovou marmeládou a máslovým krémem, přiklopíme druhou půlku. Vrch potřeme meruňkovou marmeládou. Rozřízneme na dva stejné pláty. Okraje ozdobíme krémem, doprostřed dáme nadrobno nakrájené ovoce a zalijeme želatinou připravenou podle návodu.
Žloutkové řezy
180 g tuku, 180 g ml. cukru třeme, přidáme 120 g ml. ořechů, 120 g pol. mouky a sníh ze 4 bílků. Na horký rozetřeme žloutkovou polevu: 4 žloutky, 160 g ml. cukru třeme. Navrch nastrouháme čokoládu, krájíme druhý den.
Oříškový medovník
500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 2 vejce, 200 g másla, 2 lžičky sody, 2 lžíce medu – vypracujeme těsto, vyválíme z něj dvě stejné placky. Rozehřejeme 120 g másla, 100 g cukru, 2 lžíce medu, odstavíme a vmícháme 300 g hrubě sekaných ořechů. Směs rozetřeme na jednu placku a obě placky upečeme. Uvaříme pudink ze 400 ml mléka a 1 vanilkového pudinku. Vyšleháme 1 máslo se 3 lžícemi mletého cukru, vmícháme vychladlý pudink. Placky spojíme krémem, necháme v chladu uležet do druhého dne a nakrájíme řezy.
Kokosovo-rumový řez:
250 g tuku, 250 g ml. cukru, 5 žloutků, 50 g kakaa – vyšlehat + sníh, 200 g hl. mouky, upéct – studené propíchat vidličkou. Povrch: rozpustit 250 g másla, přidat 120 g dětské krupice, 1-2 dcl rumu, 450 g ml. cukru, 200 g kokosu. Rozetřít na těsto, nechat ztuhnout a polít čokoládou.
Medovník
1 vejce, 150 g krystalu, 50 g tuku, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 kávová lžička sody – vše vaříme 2 minuty, až hmota zhnědne. Teplé přidáme ke 450 g hladké mouky a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 4 díly, vyválíme na papíře, propícháme vidličkou a upečeme. Svaříme 1 dl vody a 2 dl šlehačky. Pak vmícháme dvě vrchovaté lžičky Nescafé. Dáme vychladit. Vychladlým roztokem potřeme z obou stran pláty. Potřeme krémem a vrch posypeme směsí mletých ořechů, strouhaného perníku a najemno rozemletým Nescafém. Krém: Vyšleháme 250 g másla se 150 g ml. cukru a přidáme vychladlou kaši (ze 40 g másla a 40 g hl. mouky uděláme zásmažku, přidáme 1/4 l mléka a chvilku povaříme).
Punčový řez
Upéct tři stejné korpusy z 5 vajec, 140 g krystalu, 140 g hladké mouky a trošky oleje. Nálev: 250g cukru, 1/4 l rumu, 1/4 l vody, podle chuti citonová šťáva – vše přivést do varu a nechat vychladnout. Spodní díl potřít marmeládou. Prostřední díl rozlámat na větší kusy, namočit do nálevu a poskládat na spodní díl. Přiklopit třetím dílem. Potřít polevou a nechat zaschnout. Poleva: 500 g mletého cukru, olej, rum, citron, trocha převařené vody.
Banánový štrúdl
Čokoládový krém ( nugeta )
2 banány
Strouhaný kokos
těsto:
150 g hladké mouky, 125 ml světlého piva, ½ kostky Omegy
Do mísy dáme hladkou mouku, do které rozstrouháme omegu, zalijeme pivem a důkladně propracujeme v těsto. Z těsta vyválíme dva tenké pláty, nejlépe na fólii nebo pomoučené utěrce. Potřeme čokoládovým krémem, poklademe plátky banánů, které ještě lehce potřeme čokoládovým krémem a posypeme strouhaným kokosem. Záviny dobře zabalíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 45 minut. Během pečení ještě jednou potřeme. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.