Pomazánky 1
4. 10. 2011
BULHARSKÁ POMAZÁNKA
300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.
ČERTOVA POMAZÁNKA
Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl.
Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.
Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA
150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA II.
3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.
Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.
Vhodné na jednohubky i na chlebíčky.
ČESNEKOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA
1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.
Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady.
Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S TYMIÁNEM A BRUSINKAMI
200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz).
Sýr najemno nastrouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.
Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky.
Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA - VÝBORNÁ
Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku,
na ozdobení paprika.
Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom
na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí
asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA Z TVRDÝCH SÝRŮ
200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice.
Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.
ČESNEKOVO-SÝROVÁ POMAZÁNKA
2 lžíce másla, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam).
Máslo, tavený sýr a pomazánkové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí.
Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení).
Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.
DOBRÁ POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY
2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice. Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici
a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.
FALEŠNÁ HUMROVÁ POMAZÁNKA
Filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka.
Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.
FALEŠNÝ HUMR
1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.
Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.
HAMINA
cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti,
slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli.
Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.
JÁTROVÁ POMAZÁNKA
200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g),
2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.
JEDNODUCHÁ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY
1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme.
Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.
Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.
JEDNODUCHÁ KRABÍ POMAZÁNKA
250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu.
Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.
KAPIOVÁ POMAZÁNKA
Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu,
1 malá cibule, sůl, pepř.
Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií.
Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.
KRABÍ POMAZÁNKA
1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.
Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.
KRABÍ POMAZÁNKA II
větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl.
Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká .
KŘENOVÁ POMAZÁNKA
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA
100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu,
100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu,
2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.
Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.
Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA SE SALÁMEM
200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl.
Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme.
Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.
LETNÍ POMAZÁNKA
1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.
Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.
LOSOSOVÁ POMAZÁNKA
50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.
MAĎARSKÁ POMAZÁNKA
12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa,
4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl.
Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !!!
MÍCHANÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA
2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky,
3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice.
Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.
MŇAM KRABÍ POMAZÁNKA
balení krabích tyčinek, 1 majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.
Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.
MOZAIKOVÁ POMAZÁNKA
200g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule,
1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka.
Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.
Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme čerstvou papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů...
MRKVOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM
100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr.
Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.
MRKVOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM II.
300 g mrkve, 1 majolka, křen dle chuti, cibule, 1 lžička obyčejné hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř
Zeleninu nastrouháme, smícháme s ostatními přísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem.
OČKOVÁ POMAZÁNKA
Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe).
Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.
OSTRÁ POMAZÁNKA
200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka,
2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl.
Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.
PAŠTIKOVÁ POMAZÁNKA
Játrová paštika, kečup, strouhaná cibule, hořčice, sladkokyselá okurka, sůl, pepř a majolka.
PAŽITKOVÉ ŽERVÉ
Tavený sýr, povolené máslo, sůl, mletý pepř, pažitka.
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme jemně posekanou pažitku.
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme jemně posekanou pažitku.
PEPKOVA POMAZÁNKA
150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, 1 cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron.
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.
PIKANTNÍ MRKVOVÁ POMAZÁNKA
3 obdélníčky měkkého taveného sýra (150-180 g), 2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc),
1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla.
Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.
PIKANTNÍ POMAZÁNKA
1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl.
Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme
a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.
PIKANTNÍ POMAZÁNKA ÁLA CELER
1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody.
Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na struhadlo nakapeme citronku a nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem.
PIKANTNI POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY
250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy.
Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem).
Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem).
Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka.
Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.
PIKANTNÍ RYBÍ POMAZÁNKA Z OLEJOVEK
1 krabice olejovek, 1 tavený smetanový sýr, 50 g másla, 1 kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl.
Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu.
1 krabice olejovek, 1 tavený smetanový sýr, 50 g másla, 1 kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl.
Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu.
POMAZÁNKA "Á LA" HUMR
400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.
Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti.
Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky
400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.
Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti.
Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky
veky a nahoru položíme plátek citrónu.
POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY
300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, 1 velká cibule,
4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř.
Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme.
Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).
POMAZÁNKA VŠEHOCHUŤ
100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl.
Máslo utřeme, přidáme jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.
POMAZÁNKA Z CELERU
150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.
Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou
a promícháme s majonézou.
POMAZÁNKA Z CIZRNY
1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g).
Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.
POMAZÁNKA Z KRABÍCH TYČINEK 1
Balíček krabích tyčinek, 1 nízkotučné pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, sůl. Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté" pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající).
POMAZÁNKA Z KRABÍCH TYČINEK 2
krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu. Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou.
POMAZÁNKA Z KRABÍCH TYČINEK 3
krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek. K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru,
jak máte rádi.
POMAZÁNKA Z LUČINY
2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev, 3 lžíce moučkového cukru.
Lučinu utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo.
POMAZÁNKA Z MÍCHANÝCH VAJEC
3 vejce, sůl, 30 g másla, lžíce smetany, pažitka, pepř, 60 g měkkého sýra.
Trošičku jiná míchaná vajíčka, která se mažou na chlebíčky. Vejce smícháme se smetanou a na másle je umícháme. Ještě do teplých vajíček vmícháme sýr a všechno rozmixujeme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku nebo petržel
a natíráme na černý chléb a zdobíme zeleninou.
POMAZÁNKA Z PAŠTIKY
1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibu-lová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice. Umícháme sýr, přidáme paštiku a žlou-tek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.
POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER.
100gr. másla, tresčí játra z konzervy, citrónová šťáva, půl litru mléka, lžíce hrubé mouky, kousek cibule, lžička sekané pažitky.
Uvaříme kašičku z mléka a mouky. Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemně sekanou cibulku, pažitku a citrónovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citrónovou šťávou, zdo-bíme petrželkou, plátky rajčat, okurek a sypeme cibulkou najemno nakrájenou.
Uvaříme kašičku z mléka a mouky. Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemně sekanou cibulku, pažitku a citrónovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citrónovou šťávou, zdo-bíme petrželkou, plátky rajčat, okurek a sypeme cibulkou najemno nakrájenou.
POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER
60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka.
Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.
POMAZÁNKA Z TUŇÁKA
2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř. Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.
POMAZÁNKA Z UHERSKÉHO SALÁMU
100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 vejce, petrželka, sůl.
Máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou.
POMAZÁNKA Z UZENÉHO SÝRA.
50gr. másla,vařený žloutek,200gr.uzeného sýra.
Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.
Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.
POMAZÁNKA Z VAJEC A SALÁMU.
2 vejce,100gr. salámu,100gr. másla,1lžíce hořčice, okurka.
Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka.
Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka.
POMAZÁNKA Z VAJEČNÝCH ŽLOUTKŮ
150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka.
Máslo umícháme se solí, hořčicí a utřenými vaječnými žloutky, osolíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme. Natíráme na chléb a povrch posypeme posekanými vaječnými bílky a pažitkou.
POMAZÁNKA ZE SARDINEK
1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester.
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje
ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.
POMAZÁNKA ZE ŠKVARKŮ
250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl.
Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.
PROVENSÁLSKÁ POMAZÁNKA
200 g Lučiny, 1 lžíce másla nebo ramy, 2 stroužky česneku, cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti.
Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.
RYBÍ POMAZÁNKA
Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl. Vše dobře promícháme.
RYBÍ POMAZÁNKA
4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky. Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.
4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky. Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.
RYBÍ POMAZÁNKA BEZ KOSTÍ
1 cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice.
V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.
RYBÍ POMAZÁNKA S AVOKÁDEM
1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl.
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.
Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.
RYCHLÁ LOSOSOVÁ POMAZÁNKA
Balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení.
Nakrájíme na drobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme. Dochutíme šťávou z citrónu.
RYCHLÁ VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka. Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř.
Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem - ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.
SALÁMOVÁ POMAZÁNKA
250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.
Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.
SALÁMOVÁ POMAZÁNKA
250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.
Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.
SLONÍ MLS
1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.
V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit).
Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.
SLONÍ MLSANEC
2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu,
4 sterilované okurky, 1 majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky).
Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec majonézu a trošku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet.
Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.
SLONÍ ŽRÁDLO
500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru.
Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.
SLONÍ ŽRÁDLO II.
1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky.
Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli.
Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli.
Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.
SVĚTOVÁ POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY
3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka, nebo bílý jogurt, sůl.
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!
SÝROVÁ POMAZÁNKA
300 g strouhaného eidamu (30%), buď žervé nebo imperiál nebo mazlavý tavený sýr, rozmačkaný česnek a lehká majolka.
SÝROVÁ POMAZÁNKA S BURSKÝMI OŘÍŠKY
100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen.
Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.
SÝROVÁ POMAZÁNKA NA TOPINKY
120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka.
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.
SÝROVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM
3 kusy taveného sýra, 100 g taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko.
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka
nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí.
SÝROVÁ POMAZÁNKA S JOGURTEM
150 g sýra (gouda, primátor...), jogurt, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, sůl.
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.
SÝROVÁ ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA
2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl.
Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.
ŠEVCOVSKÝ MLS
500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru
Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.
Škvarková pomazánka
A/ - škvarky, plnotučná hořčice a cibulka nadrobno nasekaná.
B/ - škvarky, skladkokyselé okurky, majoránka, trochu
česneku a vajíčko natvrdo.
ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA
Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř.
Škvarky rozmixujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.
(Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)
ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA II.
Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl.
Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.
ŠUNKOVÁ PĚNA
6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.
Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.
ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA
10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo.
ŠUNKOVÉ BALÍČKY
1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky,
3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru.
Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet.
Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.
TAVENÁ POMAZÁNKA
100 g taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester.
Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku.
Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.
TETINA POMAZÁNKA
1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika.
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí.
Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.
TOMATOVÁ RYBÍ POMAZÁNKA
250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.
Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce,
2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA LIGHT
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř.
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA NA MONIČIN ZPŮSOB
2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra,
2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice.
Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami...
UHERSKÁ POMAZÁNKA
Uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice.
Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA
6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka. Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.
6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka. Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM
4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.
Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.
VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
Máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř. Vejce a okurky nastrouháme na jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí.
VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
A)- 100 g slaniny, 6 vařených vajec, sůl, pepř, zelená petrželka a bílá
strouhanka.
B)- 10 vajec natvrdo, cibule, 2 majolky a tavený smetanový sýr.
VAJÍČKOVÁ LAHŮDKOVÁ POMAZÁNKA
6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150 g margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy. Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí.
Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem
VAMPÍŘÍ STRACH
2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl. Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.
VLAŠSKÁ POMAZÁNKA
1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti.
Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme.
Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.
ZABIJAČKOVÁ POMAZÁNKA
250 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.
Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty. Příloha topinky nebo chleba.
ZELENINOVÁ POMAZÁNKA
2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva.
Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.
ZELENINOVÁ POMAZÁNKA II.
3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a na jemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.
ZELENINOVÁ POMAZÁNKA SE SÝREM
200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy.
Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.
ZELENINOVÁ POMAZÁNKA SE ŠUNKOU
100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku,
lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.
ZELNÁ POMAZÁNKA
Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek.
Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.
Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky.
ŽIDOVSKÁ POMAZÁNKA Z VAJEC A CIBULE
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.
Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.
OSTRÁ POMAZÁNKA S NIVOU:
200 g nivy,1 lučina, 3 vejce, 100 g másla, 100 ml zakysané smetany,několik nakládaných chilli papriček, špetka soli
Příprava:
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nivu rovněž jemně nastrouháme. Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém. Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček. Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva. Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nivu rovněž jemně nastrouháme. Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém. Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček. Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva. Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 250 g měkkého tvarohu, 80 g másla, 6 stroužků česneku, mléko, pepř, sůl.
Utřeme máslo a tvaroh za postupného přidávání mléka. Přidáme utřený česnek, na kostičky nakrájená vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Mažeme na toasty z veky, zdobíme ředkvičkami, rajčaty, apod.
VÝBORNÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worcesteru, 1 cibule, 1 kyselý okurek, 1 zelená paprika, 1 lžička VEGETY, pepř, sůl.
Tvaroh utřeme s tatarkou, hořčicí, worcesterem. Cibuli, papriku a okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do tvarohu. Podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme VEGETOU.
MRKEV S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ:
100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl.
Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo.
POMAZÁNKA Z TVAROHU A SARDINEK:
200 g měkkého tvarohu, 1 krabička sardinek, 1 vejce uvařené natvrdo, kyselá okurka.
Tvaroh jemně utřeme se sardinkami i s olejem, přidáme nasekané vejce, kyselou okurku. Pomazánku pokapeme citronem.
BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 1/8 másla, 2 lžičky hořčice, 1/2 sardelové pasty, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky oleje.
Utřeme tvaroh s máslem, olejem, hořčicí, sardelovou pastou a paprikou. Do utřeného tvarohového krému vmícháme hrubě nastrouhaná 2 uvařená vejce
a 2 sterilované okurky.
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
250 g tvarohu, 100 g másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl.
Máslo utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný (utřený) česnek a osolíme.
NEJRYCHLEJŠÍ POMAZÁNKA:
1 vanička nízkotučného tvarohu 1 jogurtová zálivka na salát.
Smícháme, rozetřeme na chleba, posypeme nakrájenou natí zelené cibulky nebo pažitkou.
OLOMOUCKÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic smetany nebo jogurtu, cibule,
1/2 lžičky drceného kmínu, mletý pepř. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s tvarohem, smetanou, drobně pokrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU:
250 g tvarohu, 4 vařená vejce, 1 cibule, syrová zelenina (mrkev, petržel, celer, kedluben, zelí, ředkvičky atd.), 2-3 stroužky česneku, 1 majonéza, 1 lžíce VEGETY, mletý pepř, sůl.
Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu. Ochutíme utřeným česnekem, VEGETOU, solí a mletým pepřem.
POMAZÁNKA TZAZIKY:
250 g měkkého tvarohu, 1 zelená salátová okurka, zakysaná smetana, koření „TZATZIKY“, česnek, sůl.
Tvaroh rozšleháme se smetanou, ochutíme kořením, utřeným česnekem a osolíme. Okurek nastrouháme, vodu vymačkáme a vmícháme do tvarohové směsi.
Necháme chvíli proležet.
KAPIOVÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 1 červená kapie, 1 menší cibule, sůl.
Všechny suroviny společně rozmixujeme, osolíme podle potřeby, mažeme na plátky tmavého chleba a zdobíme snítkou petrželky.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 1 měkký smetanový sýr, majonéza, nastrouhaný křen (nebo 4 stroužky utřeného česneku).
Tvaroh se sýrem a majonézou rozmixujeme nebo utřeme vidličkou. Vmícháme jemně nastrouhaný křen nebo utřený česnek - podle chuti.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S HOŘČICÍ:
500 g tvarohu, 2 měkké nízkotučné sýry, 5 utřených stroužků česneku, 1 lžíce hořčice, 1 malá majonéza (100 g), 2 lžíce nasekané pažitky, sůl.
Tvaroh utřeme se sýry, majonézou, hořčicí. Přidáme utřený česnek, pažitku, podle chuti dosolíme.
BRYNZOVÁ POMAZÁNKA:
250 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 bílý jogurt, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce posekaného kopru.
Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme čerstvým koprem. Mažeme na plátky tmavého chleba.
POMAZÁNKA S BURÁKY:
250 g tučného tvarohu, 1 sáček slaných burských oříšků, česnek, sůl.
Oříšky pomeleme nebo rozmixujeme, smícháme s tvarohem a prolisovaným česnekem (množství podle chuti). Je-li nutné, osolíme.
PIRÁTSKÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 100 g majonézy, 2 cibulky, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce paprikové VEGETY.
Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a ochutíme VEGETOU.
POMAZÁNKA „PALIVEC“:
1 šlehaný tvaroh, 1 sýr PALIVEC, 1 sýr APETITO, 1 cibule, paprikový lusk, mletá paprika, mletý pepř, sůl.
Šlehaný tvaroh (nebo tvaroh utřený s máslem) našleháme s oběma sýry. Přidáme drobně nakrájenou papriku a cibuli. Osolíme a okořeníme.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 300 g sýra Niva, 100 g sterilovaného hrášku, 1 menší cibule, 1 bílý jogurt, petrželka, pepř, sůl.
Sýr nastrouháme, smícháme s jogurtem. Přidáme drobně nasekaná vejce, sterilovaný hrášek, nakrájenou cibulku, petrželku. Promícháme, osolíme, opepříme, mažeme na chléb, ozdobíme rajčetem.
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 tvarůžky, 1 máslo, 1 cibule, sladká mletá paprika, mletý kmín, sůl.
Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s máslem, nakrájenou cibulí, paprikou, kmínem. Podle chuti přisolíme. Pro otrlé chlapy můžeme přidat i špetku pálivé papriky.
ROMADÚROVÁ POMAZÁNKA:
Romadúr, 150 g másla, malá cibule, stroužek česneku, 1-2 kyselé okurky.
Romadúr a máslo jemně utřeme, přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený česnek a nakrájené okurky.
KRÁLOVSKÉ CHLEBÍČKY:
2 Hermelíny jemně nastrouháme a utřeme se 2 trojúhelníčky taveného sýra. Přidáme 100 g sekané šunky, lžičku citrónové šťávy, 2-3 lžíce šlehačky. Necháme v chladu uležet.
BÁJEČNÁ POMAZÁNKA:
50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 majonéza, 3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva.
Cibuli, celer, Eidam nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou, ochutíme citrónovou šťávou.
SÝROVÁ POMAZÁNKA:
160 g smetanového sýra, 60 g másla, 30 g cibule, pepř, sůl.
Máslo vyšleháme se solí, přidáme sýr, jemně nakrájenou cibuli, pepř a ještě promícháme. Podle chuti můžeme cibuli nahradit česnekem a máme další pomazánku chuťově odlišnou.
HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
Stejné množství sýra Hermelín, taveného sýra, rostlinného tuku, jablko, mletý pepř, sůl.
Sýry rozmixujeme, utřeme s máslem a nastrouhaným oloupaným jablkem. Osolíme, opepříme a mažeme na bílé pečivo.
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
Utřeme 8 koleček tvarůžků, 200 g tvarohu a 50 g másla, přimícháme 2 nastrouhané cibule, osolíme, okmínujeme, přisolíme, přidáme 4 lžíce piva, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku mleté sladké papriky. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.
POMAZÁNKA Z NIVY:
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1 lžíce majonézy.
Máslo našleháme, přidáme strouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat.
ROKFÓROVÁ POMAZÁNKA:
100 g Rokfóru, 100 g másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy.
Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, máslo a utřeme. Přidáme mleté ořechy.
POMAZÁNKA Z HERMELÍNU:
Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku,
1 lžičku hořčice, malou majonézu, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet, potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.
PIKANTNÍ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, 1 lžička plnotučné hořčice, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, pálivé papriky a drceného kmínu, sůl. Tvarůžky a sýr nakrájíme na kousky. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 l vody, vsypeme oba sýry a za stálého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu.
Pak přidáme hořčici, sladkou a pálivou papriku, kmín. Promícháme a necháme vychladnout.
Do vychladlé směsi přidáme drobně pokrájenou cibuli, promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.
POMAZÁNKA Z NIVY:
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka, 1 lžíce majonézy.
Nivu nastrouháme, promícháme s máslem, zředíme mlékem nebo majonézou.
VYLEPŠENÁ POMAZÁNKA Z NIVY:
Nastrouháme 250 g Nivy, 150 g na kostky pokrájeného šunkového salámu, 50 g drobně nakrájených sladkokyselých okurek. Přidáme malou pokrájenou cibulku a vše spojíme majonézou.
ZRAJÍCÍ TVARŮŽKY:
Dva balíčky měkkých tvarůžků vložíme do litrové láhve a zašroubujeme. Na teplém místě necháme 2-3 dny zrát. Pak pomeleme s 1 větší cibulí, dáme zpět do láhve, zalijeme sklenkou piva a okmínujeme. Zavíčkujeme, postavíme na teplé místo. Když toto uděláme ráno, pozorujeme po celý den, jak hmota roste a večer již mažeme na chléb s máslem.
VAŘENÁ OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:
1 balíček syrečků, 250 g měkkého tvarohu, 1/8 litru mléka, kmín, sůl.
Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky, mícháme až se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.
TVARŮŽKOVÝ DYNAMIT:
100 g tvarůžků, 150 g pomazánkového másla (nejlépe s paprikou), 1/2 dl piva, 1 středně velká cibule, 1feferonka, mletá paprika, sůl.
Tvarůžky i cibuli nastrouháme, 1feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře promícháme.
PIVNÍ POMAZÁNKA S OLOMOUCKÝMI SYREČKY:
2 balíčky syrečků (tyčinek), 1 smetanový sýr, kousek másla, trocha piva 10°.
Syrečky nakrájíme na malé kousíčky, sýr rozetřeme s pivem a promícháme se syrečky.Osolíme, opepříme, ochutíme mletou paprikou a hlavně necháme v přikryté misce odležet.
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA S MLETOU PAPRIKOU:
2 balíčky tvarůžek, 1/2 másla, 1 majonéza, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky.
Tvarůžky vidličkou rozmačkáme nebo nastrouháme. Máslo rozetřeme s majonézou, přidáme papriku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky.
POMAZÁNKA Z NIVY:
200 g sýra Niva, 1 malá cibule, 1 lžíce obyčejné hořčice, 1/2 skleničky majonézy, 2 lžíce šlehačky.
Do majonézy zamícháme hořčici a šlehačku, vyšleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a jemně nakrájenou cibuli. Nebo můžeme dát do mixéru cibuli, přidat sýr, majonézu, šlehačku, hořčici a vše najednou vyšleháme do pěny.
HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
Hermelín, 2 vejce, 1 cibule, 1 kyselá okurka,majonéza, 50 g másla (Flory), 1 lžička hořčice, špetka sladké a pálivé papriky, sůl.
Máslo utřeme se žloutky, přidáme nakrájené bílky, Hermelín nakrájený na kostičky, cibuli a okurku drobně pokrájenou. Dochutíme hořčicí, paprikou, solí a spojíme majonézou.
LAHŮDKOVÁ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:
200 g tvrdého sýra, 1 tavený měkký sýr, 2 lžíce másla, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 palice česneku, mletý pepř, sůl. Rozetřeme měkký sýr s máslem, majonézou, jogurtem. Vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek.
Podle chuti osolíme a opepříme.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S KEČUPEM:
200 g tvrdého sýra, 2 palice česneku, 3 lžíce kečupu, 1 tatarská omáčka v sáčku, mletý pepř, sůl.
Sýr jemně nastrouháme, česnek do sýra prolisujeme, přidáme tatarskou omáčku, kečup, promícháme. Podle chuti opepříme a osolíme.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI:
2 měkké smetanové sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g rostlinného másla, 5 stroužků česneku, trochu citrónové šťávy, sůl.
Vejce nastrouháme, česnek utřeme se solí. Máslo utřeme se sýrem, přidáme česnek, vejce, ochutíme citrónovou šťávou a promícháme. Mažeme na teplé topinky, chléb, sypeme pažitkou, petrželkou.
SÝROVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
200 g měkkého sýra, 200 g pomazánkového másla, 4 lžíce majonézy, 1 lžička hořčice, 1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, sůl.
Máslo utřeme se sýrem, majonézou, hořčicí. Vmícháme křen, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme. Mažeme na topinky opečené na sucho, můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.
ŠLEHAČKOVÁ SLANÁ POMAZÁNKA:
1/4 litru šlehačky, 100 g hrubě nastrouhaného ementálu, červená paprika.
Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky nakrájenou papriku. Mažeme na veku, jednohubky.
VITAMÍNOVÁ POMAZÁNKA:
100 g tvrdého sýra, 4 pórky, 2 jablka, 1 majonéza, 1/2 zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl.
Bílé části párku, oloupaná jablka a sýr nastrouháme. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a promícháme se zeleninou. Podle chuti okyselíme a osolíme.
JÁTROVÁ POMAZÁNKA:
200 g játrové paštiky, 1 tavený smetanový sýr, 60 g másla, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku.
Změklé máslo utřeme se sýrem a hořčicí. Přidáme paštiku a nastrouhané stroužky česneku. Pomazánku natíráme na plátky bílé veky, zdobíme snítkou petrželky.
POMAZÁNKA SÝROVÁ:
2 sýry, 1 malá paštika, majonéza.
Sýry utřeme s paštikou a zjemníme majonézou. Mažeme na veku, kolečka rohlíku, zdobíme kouskem kapie, kolečkem sterilované okurky apod.
PIVNÍ SÝROVÁ POMAZÁNKA:
200 g Nivy, máslo, rozetřený česnek, trocha piva. Sýr nastrouháme, utřeme s máslem.
Ochutíme česnekem a s trochou piva vyšleháme.
POMAZÁNKA ZELENÝ ĎÁBEL:
200 g dobře proleželého sýra Niva, 1/2 balíčku měkkého tvarohu (125 g), 5 stroužků česneku, špetka chilli koření, trocha bílého jogurtu.
Sýr jemně nastrouháme, česnek prolisujeme
a smícháme s tvarohem. Přidáme jogurt a vyšleháme na jemnou pomazánku. Podle chuti osolíme a okořeníme chilli.
HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
2 Hermelíny, 250 g měkkého tvarohu, 1 malá majonéza (ve vaničce), 3 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, mléko podle potřeby, sůl.
Tvaroh ušleháme s majonézou. Vmícháme nahrubo nastrouhaný Hermelín, prolisovaný česnek, papriku. Příliš hustou pomazánku zředíme trochou mléka a podle chuti přisolíme. Mažeme na plátky veky nebo toast.o chleba a sypeme drobně posekanými vlašskými ořechy.
POMAZÁNKA CHUŤOVKA:
2 cibule, 2 nožky párků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 syrová vejce, sójová omáčka, pár kapek worcesteru.
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, párky na kolečka. Osmahneme na kousku tuku (máslo, olej), ochutíme sójovou omáčkou a worcesterem. Zalijeme rozšlehanými vejci, přidáme sýr a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na předem osmažené topinky, které jsme potřeli kečupem.
POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:
1 balíček syrečků, 1/8 másla (rostlinný tuk), 1 cibule, kmín, trocha piva.
Syrečky nastrouháme nebo utřeme s máslem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kmín. Zjemníme podle potřeby pivem. Dobře vymíchanou pomazánku dáme do sklenice s víkem a uložíme do druhého dne v chladu.
POMAZÁNKA BAČA:
150 g ovčího sýra, 3 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku.
Máslo utřeme s kečupem a prolisovaným česnekem. Sýr nastrouháme nebo rozdrobíme a vmícháme do másla.
SMRADLAVÁ POMAZÁNKA:
Jeden hodně uleželý Romadúr rozmačkáme s máslem, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, papriku, chilli a rozetřeme. Mažeme na chleby, zdobíme rajčaty a paprikou.
POMAZÁNKA ŠMYTEC:
Nastrouháme sýr Niva, utřeme s kouskem másla, přidáme drobně pokrájenou cibuli a trochu majonézy. Mažeme na rohlíky, zdobíme vlašským ořechem.
POMAZÁNKA Z NIVY:
Nastrouhanou Nivu utřeme s pomazánkovým máslem a trochou mléka do hladké pěny. Ochutíme prolisovaným česnekem. Mažeme na kolečka rohlíku, doprostřed posadíme půlku vlašského ořechu.
ZELENÝ ĎÁBEL 2:
Nastrouháme 200 g Nivy, přidáme 1/2 kostky tvarohu, česnek (podle chuti), chilli koření, jogurt a vše vyšleháme.
HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA 2:
200 g Hermelínu, 3 lžíce smetany (nebo mléka, vody), cibule, trocha rumu, mleté ořechy, nakrájená pažitka.
Hermelín nastrouháme a se smetanou vidličkou rozmělníme. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané ořechy, nakrájenou pažitku, podle chuti i rum. Mažeme na rohlíky, zdobíme kousky ořechů.
VOŇAVÁ POMAZÁNKA:
1 Hermelín, 100 g tvrdého sýra Eidam, 1 sýr Romadúr, 100 g šunkového salámu, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 větší cibule, 1 krabička majonézy, 2 malé bílé jogurty, mletý pepř, sůl.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit, mažeme na veku, jednohubky.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit, mažeme na veku, jednohubky.
ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA:
3 Hermelíny, 2 nožičky párků nebo kousek salámu, 1 cibule, 1 majonéza, 1 kysaná smetana, sůl, pepř, paprika, ďábelské koření.
Hermelín nastrouháme na mrkvovém struhadle (aby se nám dobře strouhal, necháme jej 1 hodinu v lednici), párky a cibulku umeleme, přidáme k nastrouhanému Hermelínu, přidáme majonézu a kysanou smetanu, koření a promícháme. Pomazánkou potíráme plátky veky, přizdobíme kouskem zelené papriky, rajčetem, petrželkou.
FLAMENDR:
100 g olomouckých tvarůžků, 100 g Lučiny, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře, 1 malá sušená chilli paprička.
Změklé máslo utřeme s pivem, Lučinou a pepřem do pěny. Přidáme rozemnutou papričku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky důkladně rozmačkané vidličkou.
OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:
6 uleželých olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, cibule, mletá paprika, kmín, sůl.
Tvaroh rozetřeme s máslem a měkkými tvarůžky. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme paprikou a kmínem. Podle chuti osolíme a můžeme rozředit
i trochou piva. Mažeme na tmavý chléb, posypeme nakrájenou pažitkou nebo jemně nastrouhanou osolenou ředkvičkou.
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 velký balíček tvarůžků, 1 pomazánkové máslo s kapií, 1 kapie, 2 trojúhelníčky taveného sýra, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, sůl, mletá paprika.
Tvarůžky, cibuli a okurku nastrouháme. Pomazánkové máslo utřeme se sýrem, ochutíme solí a paprikou. Přidáme nastrouhané tvarůžky, nastrouhanou cibuli, nastrouhanou okurku, drobně nakrájenou kapii a společně umícháme.
SÝROVÁ VOŇAVÁ POMAZÁNKA:
1 menší balíček olomouckých tvarůžků, 2 kostky taveného sýra, cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička hořčice.
Tvarůžky i sýr nakrájíme na menší kousky a necháme na mírném ohni rozpustit (podlijeme trochou vody). Po rozpuštění stáhneme z ohně a vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli, hořčici, papriku a necháme vychladit.
POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:
2 olomoucké tvarůžky, 1 vařený strouhaný brambor, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, cibule, pažitka.
Sýr utřeme s tukem, bramborem. Osolíme, přidáme pokrájenou cibuli a pažitku.
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA SE SALÁMEM:
1 balíček tvarůžků, 150 g másla, 50 g salámu, vařená vejce, 1 cibule.
Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, cibuli. Dobře promícháme a mažeme na krajíčky chleba nebo veky. Hustě posypeme pažitkou.
JEDNODUCHÁ POMAZÁNKA:
Nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo olomoucké syrečky, utřeme je s máslem, 1-3 stroužky česneku. Mažeme na chlebíčkovou veku, rozpůlené rohlíky. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.
PĚNA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
1 balíček olomouckých tyčinek, 5 lžic másla, 3 lžíce majonézy, 2 stroužky česneku, 5 lžic mléka.
Tyčinky jemně rozemeleme, rozmícháme s mlékem a necháme ustát tak dlouho, až mléko vsákne. Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a majonézou na jemnou pěnu. Smícháme s rozemletými olomouckými tyčinkami. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo, zdobíme plátky rajčat nebo nudličkami papriky.
POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
2 balíčky tyčinek, 1 tavený smetanový sýr, 1 cibule, 1 jablko, mletá paprika, sůl, pažitka.
V misce vidličkou rozmačkáme tyčinky, umícháme se smetanovým sýrem, nastrouhanou cibulí a jablkem. Vmícháme nakrájenou pažitku. Osolíme, ochutíme paprikou, případně zředíme trochou piva. Podáváme s tmavým chlebem nebo slaným dalamánkem.
POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:
1 balíček tvarůžků, 1 sýr žervé, 100 g másla, 1 lžíce mléka, 1 cibule, sladká paprika, kmín, sůl.
Máslo utřeme s žervé, rozmačkanými tvarůžky a lžící mléka. Přidáme jemně nasekanou cibuli, papriku, kmín a sůl.
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
2 tvarůžky, 2 větší sýry Lučina, 1 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, 2 kyselé okurky.
Lučiny utřeme s tatarskou omáčkou, přidáme vidličkou rozmačkané tvarůžky, nastrouhanou cibuli a okurky. Promícháme a dochutíme hořčicí.
POMAZÁNKA Z ROMADŮRU:
2 Romadúry, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 cibule, pažitka, mletá paprika, hořčice.
Sýr rozmačkáme vidličkou, smícháme s máslem, vmícháme žloutek a jogurt. Drobně nakrájenou cibuli smícháme s hořčicí, okořeníme paprikou a vmícháme do ostatní směsi. Mažeme na tmavý chléb, zdobíme pažitkou nebo kudrnatou petrželkou.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
1 pomazánkové máslo, 3 tavené sýry, 1 malá sklenička KRENEXU, sůl, mletý pepř.
Máslo vymícháme se sýry a KRENEXEM. Osolíme a opepříme podle chuti.