Rolády
2. 6. 2009
Roláda s ovocem
3 vejce, 115 g moučkového cukru, 115 g polohrubé mouky, 1 lžíce vlažné vody
náplň z letního ovoce tvoří : 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžička přírodního vanilkového extraktu, 75 g řeckého nebo selského jogurtu, 125 g malých, na plátky nakrájených jahod, 1 rozsekaná zralá broskev nebo jiné letní ovoce
na ozdobu postačí : 2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru, několik plátků broskve či jiného letního ovoce
Příprava trvá 30 minut, pečení 10 až 12 minut
Příprava trvá 30 minut, pečení 10 až 12 minut
Troubu předehřejeme na 200 °C (plyn stupeň 6). Vymastíme pekáč na roládu 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení.
Vejce a cukr smícháme ve velké míse a elektrickým šlehačem je vyšleháme na velmi hustý světlý krém, který po vytažení metel stéká v širokých stuhách. (Šleháme-li ručním šlehačem
nebo metlou, položíme mísu nad nádobu s téměř vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo vodní hladiny.)
Polovinu mouky prosejeme do rozšlehané směsi a opatrně ji vmícháme velkou kovovou špachtlí. Prosejeme zbylou mouku a přidáme ji spolu s vlažnou vodou.
Směs nalijeme do připraveného pekáče a opatrně jím potřásáme, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů. Pečeme 10–12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném
zmáčknutí by se měl vrátit zpět.
Piškot vyklopíme na vrstvu pergamenového papíru, který je o kousek větší než pečivo. Sloupneme papír, jímž byl vyložený pekáč.
Roládu srolujeme od krátké strany i s papírem a švem dolů ji položíme na drátěnou mřížku, aby vychladla.
Když piškot vychladne, opatrně ho rozbalíme a sejmeme papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušleháme jemnou šlehačku a potom do ní vmícháme jogurt. Tuto směs rozetřeme na piškot, ze všech stran ponecháme centimetrové okraje. Na smetanu rozdělíme ovoce, piškot opatrně srolujeme a švem dolů ho položíme na servírovací tác.
Dva centimetry široké proužky z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položíme v pravidelných rozestupech šikmo na roládu a pocukrujeme ji moučkovým cukrem.Proužky papíru opatrně sejmeme, aby vznikl pruhovaný vzor.
Roládu ozdobíme zbylým ovocem a do podávání ji uložíme do chladničky. Tento klasický netučný piškot není příliš trvanlivý a je vhodné ho zkonzumovat v den přípravy
Roládky s melounem
Těsto : 6 vajec, 140 g krupicového cukru , 150 g hladké mouky
Náplň : 500 g vodního melounu , 100 g másla nebo Hery , 2 sáčky vanilkového cukru , 100 g moučkového cukru , 250 g měkkého tvarohu
Na těsto vyšleháme vejce s cukrem tak, že je nejdříve šleháme asi 5 minut v horké vodní lázni, pak nádobu vyjmeme a šleháme dalších 5 minut, dokud hmota nezhoustne. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ho v předehřáté troubě při 200 °C 12 minut. Upečený korpus ihned překlopíme na pomoučněnou utěrku a necháme vychladnout. Pak opatrně stáhneme pečicí papír.
Z melounu vykrojíme 14 kuliček a odložíme je na ozdobení. Zbylou dužinu nakrájíme na proužky. Máslo nebo Heru necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidáme tvaroh a dobře promícháme.
Piškotový korpus potřeme tvarohovou náplní a na ni rozložíme proužky melounu. Pomocí utěrky stočíme roládu, kterou zabalíme pevně do alobalu, aby udržela kulatý tvar, a dáme do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny. Pak ji nakrájíme na plátky a ozdobíme kuličkami melounu.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ho v předehřáté troubě při 200 °C 12 minut. Upečený korpus ihned překlopíme na pomoučněnou utěrku a necháme vychladnout. Pak opatrně stáhneme pečicí papír.
Z melounu vykrojíme 14 kuliček a odložíme je na ozdobení. Zbylou dužinu nakrájíme na proužky. Máslo nebo Heru necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidáme tvaroh a dobře promícháme.
Piškotový korpus potřeme tvarohovou náplní a na ni rozložíme proužky melounu. Pomocí utěrky stočíme roládu, kterou zabalíme pevně do alobalu, aby udržela kulatý tvar, a dáme do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny. Pak ji nakrájíme na plátky a ozdobíme kuličkami melounu.
Ořechová roláda bez mouky
5 vajec, 3 vanilkové cukry, 10 dkg mletých ořechů ,2 banány, pařížská šlehačka
Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme ořechy a nakonec sníh z bílků. Natřeme ve stejnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut - mírně zrůžoví
Roládu smotáme a necháme vychladnout. Když vychladne rozmotáme, potřeme ušlehanou šlehačkou poklademe oloupaným banánem v celku a opět zamotáme. Dáme vychladit. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Bezé roládka se šlehačkou
Ingredience: 170 g cukr krupice, 70 g hladké mouky, 260 g bílků, 70 g lískových oříšků - mletých, 2 šlehačky, moučka cukr na posypání
Postup přípravy: Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na celý plech 1 cm vrstva. Cedníčkem posypat moučkovým cukrem. Péci cca při 220 °C cca 6 minut. Vychladlý plát obrátit na čistý pečící papír a spodní sundat. Potřít ušlehanou šlehačkou, zabalit a nechat v chladnu uležet. Poté zbytkem šlehačky potřít a ozdobit. Možno ještě posypat oříšky. Krájet mokrým nožem.
Postup přípravy: Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na celý plech 1 cm vrstva. Cedníčkem posypat moučkovým cukrem. Péci cca při 220 °C cca 6 minut. Vychladlý plát obrátit na čistý pečící papír a spodní sundat. Potřít ušlehanou šlehačkou, zabalit a nechat v chladnu uležet. Poté zbytkem šlehačky potřít a ozdobit. Možno ještě posypat oříšky. Krájet mokrým nožem.
Maková roláda
100 g cukru, 2 lžíce horké vody , 4 žloutky ,1 lžíce oleje, 70 g mletého máku, sníh ze 4 bílků, 1 lžíce polohrubé mouky , pikantní zavařenína, poleva
Cukr, horkou vodu a žloutky vyšleháme v hustou pěnu. Přidáme olej, mák a sníh z bílků. Upečeme rychle na tukem vytřeném a moukou vysypaném plechu, ještě teplé svineme a necháme vychladnout. Naplníme pikantní zavařeninou a polijeme citrónovou nebo rumovou polevou.
JABLÍČKOVÁ ROLÁDA
4 vejce,150g cukru,150g polohrubé(nebo hladké)mouky,250g nastrouhaných jablek(4 střední jablka).Skořice a vanilkový cukr na posypání jablek.
Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru.Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme.Já jsem roládu po upečení před svinutím potřela troškou nutely. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.
Piškotová roláda s nutellou
4 žloutky , 100 g cukru krupice , 150 g nutelly , 300 g polohrubé mouky , 1 balíček vanilkového pudinku , 1/2 l mléka , 100 g nutelly , 250 g másla
Ze žloutků a krupicového cukru ušleháme napěněný bělavý krém a přimícháme 150 g nutelly. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme střídavě s moukou do žloutkového krému. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rovnoměrně rozetřeme a vložíme to trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečeme asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby překlopíme piškotový plát na lehce navlhčenou utěrku, odstraníme papír na pečení a nadzvednutím okraje utěrky plát sbalíme (zatím nasucho, bez náplně). Roládu přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme vychladnout.
Z mléka a pudinkového prášku mezitím připravíme pudink. Jakmile zhoustne, odstavíme ho ze zdroje tepla a přimícháme druhou část nutelly. Necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme do pěny a postupně je vmícháme do vychladlého pudinku. Vychladlou roládu opatrně rozbalíme, potřeme ji polovinou krému a opět ji zabalíme. Povrch rolády potom potřeme zbývajícím krémem a ozdobíme (např. kandovaným ovocem, plátky pomeranče nebo uděláme na roládě ozdobné rýhy vidličkou). Roládu dáme vychladit.
Z mléka a pudinkového prášku mezitím připravíme pudink. Jakmile zhoustne, odstavíme ho ze zdroje tepla a přimícháme druhou část nutelly. Necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme do pěny a postupně je vmícháme do vychladlého pudinku. Vychladlou roládu opatrně rozbalíme, potřeme ji polovinou krému a opět ji zabalíme. Povrch rolády potom potřeme zbývajícím krémem a ozdobíme (např. kandovaným ovocem, plátky pomeranče nebo uděláme na roládě ozdobné rýhy vidličkou). Roládu dáme vychladit.
Citronová roláda
4 vejce, 100 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy
Krém: 100 g másla , 100 g moučkového cukru , 1 žloutek , šťáva z jednoho citronu , hrst nasekaných oříšků, hrst kandované citrónové kůry , čokoládová poleva na ozdobení
Krém: 100 g másla , 100 g moučkového cukru , 1 žloutek , šťáva z jednoho citronu , hrst nasekaných oříšků, hrst kandované citrónové kůry , čokoládová poleva na ozdobení
Vejce a cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Přidáme olej, citrónovou šťávu a polohrubou mouku a promícháme. Plech vyložíme papírem na pečení a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby rozpálené na 250 stupňů C a upečeme. Je to jen několik minut, vyjmeme, jakmile začnou okraje mírně zlátnout.
Ještě horkou roládu i s papírem zarolujeme (bez náplně) a necháme téměř zchladnout. Zatím si připravíme krém. Máslo, cukr a žloutek utřeme, do téměř hotového krému po kapkách zamícháme šťávu z citrónu.
Roládu rozbalíme a při rozbalování odloupneme papír na pečení. Na vnitřní straně ji potřeme krémem, posypeme kandovanou citrónovou kůrou a nasekanými oříšky. Poté ji pevně zavineme a ozdobíme mřížkou z čokoládové polevy. Necháme ztuhnout, dobré je nechat ji i trochu odležet v chladnu. Krájíme až před podáváním.
Ještě horkou roládu i s papírem zarolujeme (bez náplně) a necháme téměř zchladnout. Zatím si připravíme krém. Máslo, cukr a žloutek utřeme, do téměř hotového krému po kapkách zamícháme šťávu z citrónu.
Roládu rozbalíme a při rozbalování odloupneme papír na pečení. Na vnitřní straně ji potřeme krémem, posypeme kandovanou citrónovou kůrou a nasekanými oříšky. Poté ji pevně zavineme a ozdobíme mřížkou z čokoládové polevy. Necháme ztuhnout, dobré je nechat ji i trochu odležet v chladnu. Krájíme až před podáváním.
Roláda piškotová
6 vajec, 6 lžic cukru moučky, 5 lžic polohrubé mouky
6loutky a cukr vyšleháme do husté pěny a lehce zamícháme mouku + sníh ze 6 bílků. Roládu rozetřeme na pečící papír. Rozpálíme troubu na plný výkon, vložíme roládu a ihned stáhneme na 180 – 200°C. Pečeme až zrůžoví. Ještě horkou stáhneme z plechu aby se nevysušila.
Roláda pudinková
6 vajec, 12 dkg cukru, 2 pudinky – vanilka nebo kakaový nebo .........
Bílky ušleháme na tuhý sníh s cukrem ( nejprve ušleháme bílky a potom zasypeme 1/3 cukru – šleháme, a to opakujeme i s druhými třetinami cukru). Lehce zamícháme žloutky a pudinky. Rozpálíme troubu na plný výkon, vložíme roládu a ihned stáhneme na 180 – 200°C. Pečeme až zrůžoví. Ještě horkou stáhneme z plechu aby se nevysušila.
Sloní slzy
6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 40 g kakaa, 3 lžíce hrubé mouky, lžička prášku do pečiva, 2 banány
Náplň: 150 g mletých ořechů, 5 lžic mléka, 250 g másla, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 lžíce moučkového cukru
Poleva: 100 g čokolády, 100 g másla
Náplň: 150 g mletých ořechů, 5 lžic mléka, 250 g másla, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 lžíce moučkového cukru
Poleva: 100 g čokolády, 100 g másla
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Ihned po upečení těsto i s papírem sundáme z plechu, doprostřed těsta položíme buď tenký váleček na těsto nebo do válečku srolovanou utěrku a jednu polovinu plátu přeložíme přes váleček ke druhé polovině. Papír na pečení opatrně odstraníme. Konce plátu těsta mírně přitlačíme, aby zůstaly na místě a v této poloze necháme upečený plát téměř vychladnout. Vytvoříme si tak dutinu k dalšímu plnění.
Zatím si připravíme náplň. Mleté ořechy spaříme horkým mlékem a mícháme, dokud ořechy úplně nezbělají. Necháme zchladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme ořechovou hmotu a dobře promícháme.
Plát opatrně rozevřeme, vyjmeme váleček a na plát vytvarovaný do tvaru slzy rozetřeme část náplně. Na tu položíme za sebou dva oloupané banány, plát zpět uzavřeme a vytvarujeme do požadované podoby. Povrch potřeme zbytkem náplně a polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěním čokolády s máslem. Moučník necháme ztuhnout. Na řezy krájíme těsně před podáváním, aby banány na řezu nezhnědly.
Poznámka: Na fotografii je moučník bez čokoládové polevy. I tak je to docela kalorická bomba. Ale dobrá.
Zatím si připravíme náplň. Mleté ořechy spaříme horkým mlékem a mícháme, dokud ořechy úplně nezbělají. Necháme zchladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme ořechovou hmotu a dobře promícháme.
Plát opatrně rozevřeme, vyjmeme váleček a na plát vytvarovaný do tvaru slzy rozetřeme část náplně. Na tu položíme za sebou dva oloupané banány, plát zpět uzavřeme a vytvarujeme do požadované podoby. Povrch potřeme zbytkem náplně a polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěním čokolády s máslem. Moučník necháme ztuhnout. Na řezy krájíme těsně před podáváním, aby banány na řezu nezhnědly.
Poznámka: Na fotografii je moučník bez čokoládové polevy. I tak je to docela kalorická bomba. Ale dobrá.
Jahodová roláda
140 g polohrubé mouky , 150 g cukru krupice , 5 vajec , na špičku nože prášku do pečiva , 1 malá sklenice jahodového kompotu , (nebo čerstvé jahody)
světlý máslový krém nebo jiný krém v prášku
světlý máslový krém nebo jiný krém v prášku
Mouku, vejce a cukr dáme do šlehače a ušleháme do pěny. Pečící plech vyložíme papírem na pečení (i ze stran), který lehce potřeme olejem. Ušlehanou hmotu na plech rovnoměrně rozprostřeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Jakmile těsto začne zlátnout a na okrajích plechu se "odděluje", je upečené. Jakmile trochu vychladne (ale musí být ještě teplé), sejmeme ho z plechu a i s pečícím papírem zkusíme zatím ještě prázdnou roládu zavinout. Protože je ještě vláčná, dobře se tvaruje. Zatím si připravíme krém - postupujeme podle návodu na zakoupeném polotovaru na světlý máslový krém. Čerstvé jahody opláchneme, necháme okapat, odstraníme stopky a jahody nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Použijeme-li kompotované jahody, necháme je na sítku okapat a v případě potřeby je také pokrájeme. S použitím zmražených jahod nemám příliš zkušeností, ale jistě by to také šlo. Roládu opatrně rozvineme, potřeme na vnitřní straně krémem, rovnoměrně poklademe jahodami a znovu pevně zavineme. Při tomto posledním zavinování odstraňujeme papír na pečení, který nám až dosud pomáhal při manipulaci s roládou. Hotovou roládu zabalíme pevně do alobalu a necháme v chladu trochu ztuhnout. Před podáváním ji můžeme pocukrovat nebo ozdobit šlehačkou a čokoládou.
Poznámka: Lze samozřejmě vymyslet i další varianty této rolády, podle toho jaké drobné ovoce máte k dispozici. Velice dobře chutná a vypadá i s borůvkami nebo s malinami.
Poznámka: Lze samozřejmě vymyslet i další varianty této rolády, podle toho jaké drobné ovoce máte k dispozici. Velice dobře chutná a vypadá i s borůvkami nebo s malinami.
Jahodová roláda
Ingredience: 8 žloutků, 4 bílky, 100 g cukru, 80 g hrubé mouky, 20 g Solamylu, jahody, šlehačka ušlehaná se ztužovaček
Postup přípravy: Polovinu cukru utřeme se žloutky do pěny, bílky ušleháme do tuhého sněhu a zašleháme do nich druhou polovinu cukru a spojíme se žloutkovou pěnou. Přidáme mouku smíchanou se Solamylem a celé lehce promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem, opatrně na něj rozetřeme těsto a pečeme cca 8-10 min. na 220 °C. Ihned po upečení sundáme z plechu i s papírem a překlopíme horní stranou na vlhkou utěrku, sloupneme papír a roládu i s utěrkou zarolujeme a necháme téměř vychladnout. Pak znovu rozvineme, namažeme šlehačkou (ušlehanou se ztužovačem), poklademe nadrobno krájenými jahodami a opatrně zavineme. Povrch potírám zbytkem šlehačky a obložím plátky jahod.
Poznámka: na náplň lze použít i jakýkoliv jiný krém, stejně tak i jiné ovoce. Tato roláda se mi ještě nikdy při rolování nezlomila.
Poznámka: na náplň lze použít i jakýkoliv jiný krém, stejně tak i jiné ovoce. Tato roláda se mi ještě nikdy při rolování nezlomila.
Kapučínová roláda (roláda stáčená za studena)
Ingredience
těsto: 6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky
dále: 100 g vanilmixu, 300 ml vody, 4 lžíce kapučína (prášek), 250 ml smetany ke šlehání, želatinový ztužovač, kakaový prášek
dále: 100 g vanilmixu, 300 ml vody, 4 lžíce kapučína (prášek), 250 ml smetany ke šlehání, želatinový ztužovač, kakaový prášek
Postup
Bílky s cukrem ušleháme do husté pěny. Po jednom zašleháme žloutky a pak vešleháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (180°C 7-10 minut). Po upečení stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.
Vanilmix smícháme se dvěma lžíceme kapučína, zalijeme vodou a krátce prošleháme. Necháme cca 10 minut ustát. Smetanu promícháme s dalšíme dvěma lžícemi kapučína a ušleháme dotuha. Smetanu s ustátým vanilmixem smícháme (podle chuti můžeme přisladit). Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na sáčku (ruční metličkou rychle šlehat půl minuty se 100 ml vody). Vmícháme do něj 2 lžíce kapučínové hmoty, pak smícháme se zbytkem, můžem krátce prošlehat elektrickým šlehačem.
Větší část hmoty rozetřeme na piškotový plát a opatrně srolujeme. Nemačkat, náplň je měkká, vytekla by. Dáme do ledničky ztuhnout. Zbytek náplně do ledničky ne - ztuhnul by tam. Asi po hodině roládu z ledničky vyjmeme a potřeme i zvenku zbytkem náplně. Vrátíme do ledničky na další hodinu, lépe déle. Před podáváním můžeme roládu poprášit kakovým práškem, případně libovolně dozdobit (použila jsem šlehačku v prášku a čokoládové ozdoby)
Vanilmix smícháme se dvěma lžíceme kapučína, zalijeme vodou a krátce prošleháme. Necháme cca 10 minut ustát. Smetanu promícháme s dalšíme dvěma lžícemi kapučína a ušleháme dotuha. Smetanu s ustátým vanilmixem smícháme (podle chuti můžeme přisladit). Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na sáčku (ruční metličkou rychle šlehat půl minuty se 100 ml vody). Vmícháme do něj 2 lžíce kapučínové hmoty, pak smícháme se zbytkem, můžem krátce prošlehat elektrickým šlehačem.
Větší část hmoty rozetřeme na piškotový plát a opatrně srolujeme. Nemačkat, náplň je měkká, vytekla by. Dáme do ledničky ztuhnout. Zbytek náplně do ledničky ne - ztuhnul by tam. Asi po hodině roládu z ledničky vyjmeme a potřeme i zvenku zbytkem náplně. Vrátíme do ledničky na další hodinu, lépe déle. Před podáváním můžeme roládu poprášit kakovým práškem, případně libovolně dozdobit (použila jsem šlehačku v prášku a čokoládové ozdoby)
Roláda stáčená za studena
Ingredience
6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky
Postup
Cukr a bílky ušleháme do husté pěny. Po jednom zašleháme žloutky a nakonec vešleháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 180°C asi 7-10 minut dorůžova. Po upečení stáhneme piškot z plechu a necháme vychladnout. Vychladlý plát potřeme libovolnou náplní a srolujeme.
Roláda se světlým pařížským krémem a jahodami
Těsto : 80 g moučkového cukru , 70 g hladké mouky , 25 g maizeny , 4 bílky , 6 žloutků , 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr na posypání utěrky
Náplň : 200 g jahod , 5 plátků želatiny , 375 ml smetany ke šlehání , 150 g bílé čokolády , 20 ml pomerančového likéru
Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem a 20 g moučkového cukru. Do vzniklého krému vmícháme prosátou mouku a maizenu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme pevný sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 až 15 minut. Upečený korpus překlopíme na utěrku poprášenou moučkovým cukrem a opatrně odstranímepečicí papír.
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pak ji vymačkáme. Smetanu zahřejeme. Rozpustíme v ní čokoládu i želatinu a odstavíme ji. Když vychladne, dochutíme ji pomerančovým likérem a nejlépe na noc ji uložíme do chladničky.
Druhý den krém vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Pak je rozložíme podél jedné z delších stran piškotu. Korpus stočíme a roládu necháme zatuhnout. Nakonec ji posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mletými ořechy.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 až 15 minut. Upečený korpus překlopíme na utěrku poprášenou moučkovým cukrem a opatrně odstranímepečicí papír.
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pak ji vymačkáme. Smetanu zahřejeme. Rozpustíme v ní čokoládu i želatinu a odstavíme ji. Když vychladne, dochutíme ji pomerančovým likérem a nejlépe na noc ji uložíme do chladničky.
Druhý den krém vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Pak je rozložíme podél jedné z delších stran piškotu. Korpus stočíme a roládu necháme zatuhnout. Nakonec ji posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mletými ořechy.
Piškotové roládky s tvarohem a kiwi
Těsto : 8 žloutků, 100 g cukru , 5 bílků , 50 g polohrubé mouky , 50 g škrobové moučky , moučkový cukr na poprášení
Krém : 3 plátky želatiny , 200 g měkkého tvarohu, 100 g cukru , 6 lžic citronové šťávy , 1 lžička nastrouhané citronové kůry , 2 bílky , 2 kiwi
Na těsto vyšleháme žloutky s 50 g cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh, který přimícháme ke žloutkům. Mouku se škrobovou moučkou prosijeme na vaječnou hmotu a lehce promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Upečený piškotový plát překlopíme na navlhčenou utěrkou a po vychladnutí stáhneme pečicí papír.
Na krém nejprve namočíme želatinu, necháme ji nabobtnat a rozpustíme na mírném ohni (postupujeme podle návodu na obalu). Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru a vyšleháme dohladka. Vmícháme rozpuštěnou želatinu. Z bílků ušleháme pevný sníh a přidáme jej do tuhnoucí tvarohové hmoty.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na kousky. Krém rozetřeme na piškotový plát, poklademe kiwi a stočíme do rolády. Necháme ji vychladit, poprášíme moučkovým cukrem a rozkrájíme na kousky.
Na krém nejprve namočíme želatinu, necháme ji nabobtnat a rozpustíme na mírném ohni (postupujeme podle návodu na obalu). Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru a vyšleháme dohladka. Vmícháme rozpuštěnou želatinu. Z bílků ušleháme pevný sníh a přidáme jej do tuhnoucí tvarohové hmoty.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na kousky. Krém rozetřeme na piškotový plát, poklademe kiwi a stočíme do rolády. Necháme ji vychladit, poprášíme moučkovým cukrem a rozkrájíme na kousky.
Kakaová roláda s jahodami
Těsto : 5 vajec , 160 g krupicového cukru , 160 g hladké mouky , 1/4 sáčku prášku do pečiva , 20 g kakaa
Náplň : 200 g jahod , 250 ml smetany ke šlehání , 50 g moučkového cukru
Zdobení : 100 g jahod , moučkový cukr na posypání
Celá vejce šleháme s cukrem ve vodní lázni asi 5 minut. Poté směs odstavíme a vyšleháme do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou a otočíme na utěrku. Papír odtrhneme a korpus necháme vychladnout.
Jahody očistíme. Asi 100 g propasírujeme a osladíme moučkovým cukrem. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a smícháme s propasírovanými jahodami. Zbylé jahody nakrájíme na kousky.
Korpus potřeme jahodovou šlehačkou a poklademe částí zbylých jahod. Pomocí utěrky ho stočíme a roládu necháme zatuhnout. Pak ji posypeme cukrem, nakrájíme na porce a ozdobíme zbylými jahodami.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou a otočíme na utěrku. Papír odtrhneme a korpus necháme vychladnout.
Jahody očistíme. Asi 100 g propasírujeme a osladíme moučkovým cukrem. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a smícháme s propasírovanými jahodami. Zbylé jahody nakrájíme na kousky.
Korpus potřeme jahodovou šlehačkou a poklademe částí zbylých jahod. Pomocí utěrky ho stočíme a roládu necháme zatuhnout. Pak ji posypeme cukrem, nakrájíme na porce a ozdobíme zbylými jahodami.
Babiččina roláda
Suroviny : 140 g polohrubé mouky , 150 g krystalového cukru , 5 vajec , na špičku nože prášku do pečiva , lžíce kakaa (pouze na kakaovou roládu)
krém : (zavařenina) na plnění
krém : (zavařenina) na plnění
Postup : Jde o velmi jednoduchou roládu. Prášek do pečiva promícháme do mouky. Všechny suroviny dáme do šlehače a šleháme, až se cukr úplně rozpustí. (Pozná se to tak, že není slyšet narážení krystalků cukru do metel šlehače.) Chceme-li roládu kakaovou, přidáme ještě vrchovatou lžíci kakaa.
Na plech položíme papír na pečení tak, aby se na krajích zvedal přesně podle hran plechu a potřeme ho olejem. Ušlehané těsto nalijeme na upravený papír a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péci do trouby na 200 stupňů. Těsto je upečené, jakmile se na krajích trochu začíná oddělovat od papíru. Hned po upečení "sklouzneme" těsto i s papírem z plechu - nejlépe na vál nebo velké prkénko a ještě teplé těsto zkoušíme rolovat, ale zatím bez náplně. Při tomto zkušebním rolování oddělíme také papír - jde to poměrně lehko. Jakmile těsto vychladne, potřeme plát krémem nebo rybízovou zavařeninou. Máme-li k dispozici čerstvé jahody, borůvky nebo višně, můžeme je přidat do krému. Lze použít také kousky kiwi. Ovoce velmi hezky roládu osvěží. Roládu potom poměrně pevně stočíme, zabalíme ji do alobalu a necháme trochu ztuhnout v chladnu. Před podáváním ji pocukrujeme a krájíme na plátky.
Poznámka: Roláda na obrázku je z kakaového těsta, jako náplň byl použit krém s příchutí koňaku (kupovaný polotovar).
Na plech položíme papír na pečení tak, aby se na krajích zvedal přesně podle hran plechu a potřeme ho olejem. Ušlehané těsto nalijeme na upravený papír a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péci do trouby na 200 stupňů. Těsto je upečené, jakmile se na krajích trochu začíná oddělovat od papíru. Hned po upečení "sklouzneme" těsto i s papírem z plechu - nejlépe na vál nebo velké prkénko a ještě teplé těsto zkoušíme rolovat, ale zatím bez náplně. Při tomto zkušebním rolování oddělíme také papír - jde to poměrně lehko. Jakmile těsto vychladne, potřeme plát krémem nebo rybízovou zavařeninou. Máme-li k dispozici čerstvé jahody, borůvky nebo višně, můžeme je přidat do krému. Lze použít také kousky kiwi. Ovoce velmi hezky roládu osvěží. Roládu potom poměrně pevně stočíme, zabalíme ji do alobalu a necháme trochu ztuhnout v chladnu. Před podáváním ji pocukrujeme a krájíme na plátky.
Poznámka: Roláda na obrázku je z kakaového těsta, jako náplň byl použit krém s příchutí koňaku (kupovaný polotovar).
Roláda - to je věda
5 vajec, 15 dkg jemného krupicového cukru, 10 dkg polohrubé mouky, 1 lžíce oleje
1. Bílky ušleháme na měkký sníh v kuchyňském robotu. Po trochách zašleháváme cukr a pak ještě šleháme tak dlouho, až je hmota opravdu hustá (při zvednutí metličky nahoru drží špička sněhu víceméně svůj tvar a ukazuje spíše vzhůru. Pokud se ohýbá dolů, je meringue ještě málo našlehaný).
2. Rychlost snížíme na minimum a jeden po druhém zašleháváme žloutky. Nakonec ručně šetrně vmícháme mouku, těsto ještě trochu zakápneme olejem a stejně šetrně promícháme.
3. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení 20 minut při 150°C s horkovzduchem nebo bez něj při 175°C. Po upečení odrýhneme nožem plát od plechu tam, kde se s ním spekl, jemně poprášíme polohrubou moukou (čili nikoli cukrem nebo kakaem), na to položíme další, nepoužitý kus pečícího papíru a celé to i se spodním papírem zvedneme z plechu. Položíme horní stranou dolu na pracovní podložku a opatrně sloupneme papír, na kterém se těsto peklo (ten je teď pochopitelně nahoře).
Odloupnutý papír však vzápětí položíme zpátky na upečený plát a celé, jak to teď leží na podložce (tj. nový papír – těsto – použitý papír) zarolujeme do jedné poloviny šířky plátu. V této pozici necháme vychladnout.
Odloupnutý papír však vzápětí položíme zpátky na upečený plát a celé, jak to teď leží na podložce (tj. nový papír – těsto – použitý papír) zarolujeme do jedné poloviny šířky plátu. V této pozici necháme vychladnout.
4. Mezitím připravíme nebo dokončíme krém, kterým pak částečně naplníme vychladlý a rozrolovaný plát a zbytkem co možná nejestetičtěji natřeme povrch stočené rolády. Necháme v lednici zatuhnout a odpočinout, posléze krájíme zubatým nožem na pečivo.
Základní těsto si můžete pochopitelně ochutit kakaem, mletými oříšky atd. podle chuti a nálady. Navíc ale lze poměrem zde použitých přísad hodnotit jiná těsta. Na jedno velké vejce v tomto receptu připadá 30 g cukru a 20 g polohrubé mouky. Upečený plát chutná tak nějak akorát – není ani moc vlhký, ani suchý. Když uvidíte v receptu větší množství mouky připadající na jedno vejce, očekávejte spíše sušší výsledek, u kterého začíná se zvyšujícím se množstvím mouky hrozit nebezpečí dráždivého kašle. Že je mouky málo se bát nemusíte, jde to totiž i bez ní (tedy po pravdě řečeno to jde všem kromě mě…). Naopak málo cukru může signalizovat, že pěna ušlehaná z bílků nebude dost stabilní, aby udržela váhu mouky, a že si proto budete muset vypomoci ještě práškem do pečiva. Část mouky je také někdy nahrazena škrobovou moučkou, což přidává upečenému těstu jistou eleganci a jemnost.
Nezkazitelný máslový krém
Nejlépe den předem uvaříme pudink z 1 sáčku pudinku a 400 ml mléka. Osladíme více, než jsme zvyklí, sladkost se totiž následně sníží díky množství dalších přísad. Do ještě horkého pudinku dobře rozmícháme ½ másla (125g), přikryjeme fólií nebo alobalem a necháme vychladnout. V míse našleháme do pěny ½ kostky stelly nebo jiného margarínu na pečení a ½ kostky másla. Aby to šlo dobře, musí mít tuk pokojovou teplotu. Je třeba šlehat tak dlouho, až hmota zesvětlá a viditelně zvětší svůj objem zhruba o třetinu. Nakonec za stálého šlehání přidáváme po lžících připravený pudink (také pokojové teploty, jinak hrozí sražení nebo rozpuštění krému).
Jogurtová náplň pro ty, co myslí na linii
2 ovocné jogurty (nebo jeden ovocný a jeden bílý sladký) společně promícháme. 3 plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě, vyždímáme a během několika sekund rozpustíme v mikrovlnné troubě. K tekuté želatině vmícháme lžíci jogurtu a teprve tuto směs přidáme k jogurtům. Dobře promícháme a před použitím do rolády ještě necháme v lednici chvíli želírovat, aby pak náplň nevytékala ven.
Ovocná tvarohová náplň
Uvaříme pudink z 200 ml mléka a ½ pudinkového prášku. Po uvaření přidáme vrchovatou lžíci cukru a ¼ kostky másla (cca 70 g). Rozetřeme 1 měkký tvaroh do hladka, smícháme s vychladlou pudinkovou hmotou a 2 plátky želatiny připravenými podle předchozího postupu. Vezmeme asi 300 g měkkého ovoce (například borůvky, jahody, maliny apod.) a částečně ho rozmačkáme. Vmícháme do tvarohové směsi a plníme do rolády (vršek rolády pro tentokrát sypeme pouze cukrem).
Nic však nezkazíte ani šlehačkou stabilizovanou ztužovačem či pařížskou šlehačkou, případně vrstvou marmelády a další vrstvou zakysané smetany.
Když se dílo nedaří aneb troubleshooting závěrem
Když stále nevychází zarolování a rozrolování a namísto rolády je možné vytvořit leda tak řezy, zkuste šokovou metodu chlazení upečeného plátu. Horký piškot se i s papírem sesune na chladnou plochu (nejlépe dlaždicovou podlahu) a nechá vychladnout tam. Roluje se až po vychladnutí, což jde poměrně dobře, protože tepelným šokem se zespodu zapaří a zvlhne.
Nesnažte se piškot zarolovat ihned po vytažení z trouby. Dopřejte mu minutu nebo dvě klidu …
Těsto je upečené, když se při dotyku prstem vzniklý důlek zase víceméně vrátí do původní polohy a na povrchu je místy světle hnědé.
Papír na pečení je pro rolování lepší než utěrka. Tolik se na něj těsto nelepí a v kombinaci s poprášením moukou namísto cukru byste žádné potíže mít neměli.
Tuk na máslový krém musí být řádně našlehaný, jinak budete mít v roládě jen něco na způsob sladkého másla. Pořádným šleháním mu dodáte vzduch a jistou lehkost, lze-li toto přirovnání vůbec u máslového krému použít.
Když chcete plát před plněním ještě potřít marmeládou, doporučuji trochu ji rozehřát a rozmíchat společně s několika lžícemi vody nebo rumu. Značně lépe se rozetře a navíc vás nebudou vytáčet k nepříčetnosti neroztíratelné žmolky ovocné hmoty.
Punčová roláda
Ingredience : 4 vejce, 70g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 50g polohrubé mouky
Náplň: 150g pomletých piškotů, 1 dcl rumu, 30g rozinek, 30g mletých ořechů, 50g moučkového cukru, 40g kandovaného ovoce, 1 dcl ovocné sťávy (z kompotu, nejlépe višňový, třešňový nebo jahodový)
Poleva: 160g moučkového cukru, 1 lžíce vařící vody, 3 lžíce rumu
Náplň: 150g pomletých piškotů, 1 dcl rumu, 30g rozinek, 30g mletých ořechů, 50g moučkového cukru, 40g kandovaného ovoce, 1 dcl ovocné sťávy (z kompotu, nejlépe višňový, třešňový nebo jahodový)
Poleva: 160g moučkového cukru, 1 lžíce vařící vody, 3 lžíce rumu
Postup : Ze všeho nejdřív uděláme náplň. Rozinky a kandované ovoce pokrájíme nadrobno a všechno smícháme. Na plech dáme papír na pečení, pomastíme ho a vysypeme hrubou moukou. Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, přimícháme zlehka mouku, rozetřeme na plech a rychle upečeme (na 210°C asi 6 - 7 minut). Upečenou roládu ještě na plechu potřeme náplní a hned srolujeme. Vychladlou potřeme polevou, kterou připravíme důkladným promíchámím přesátého cukru s vařící vodou a rumem. Kdo chce, může ji obarvit narůžovo potravinářskou barvou.
Piškotová roláda
Ingredience
5 vajec, 150g krupicového cukru, 100g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje
Postup
Z bílků ušleháme měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé to překlopíme na vál. Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se to peklo). Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme meruňkovou marmeládou, na ni rozetřeme krém a znovu srolujeme. Povrch rolády potřeme zbytkem krému a posypeme (kakaem, kokosem, mletými ořechy,...). Roládu můžeme samozřejmě naplnit čímkoliv jiným podle zvyklostí.
Pikantní ořechová roláda
Ingredience
těsto: 5 vajec, špetka soli, 150 g krupicového cukru, 30 g hladké mouky, 70 g mletých ořechů, 1 lžíce oleje
dále: pikantní marmeláda (višňová nebo rybízová), trochu čokoládového krému, šlehačka
dále: pikantní marmeláda (višňová nebo rybízová), trochu čokoládového krému, šlehačka
Postup : Bílky se špetkou soli šleháme, až se vytvoří sníh přidáme cukr a vyšleháme to tuhého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky a olej. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s ořechy. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a rychle upečeme ( 6 - 7 minut při 200°C). Upečený plát vyklopíme na čistý papír na pečení, papír na kterém se pekl sloupneme, položíme zpátky a těsto i s oběma papíry srolujeme a necháme vychladnout. Studenou roládu rozmotáme, potřeme vrstvou marmelády, na ni rozetřeme krém a srolujeme zpátky. Dáme ztuhnout do ledničky. Povrch rolády ozdobíme ušlehanou šlehačkou, můžeme posypat čokoládovou rýží nebo kousky oříšků nebo jinými ozdobami.
Ořechová roláda
Ingredience
5 vajec, 150 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 50 g mletých ořechů, 1 lžíce oleje
Krém: 250 g másla, 1 plechovka salka
mleté ořechy na obalení
Krém: 250 g másla, 1 plechovka salka
mleté ořechy na obalení
Postup : Z bílků ušleháme měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku smíchanou s ořechy a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé překlopíme na vál. Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se to peklo). Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme rovnoměrně krémem a znovu srolujeme. Roládu potřeme krémem, obalíme v ořechách, případně ozdobíme zbytkem krému.
Krém: Neotevřenou plechovku se salkem vaříme pomalu 1 a 1/2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout (trvá to dlouho, lepší je uvařit salko den předem). Máslo ušleháme ve šlehači a po částech zašleháme zkaramelizované salko.
Krém: Neotevřenou plechovku se salkem vaříme pomalu 1 a 1/2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout (trvá to dlouho, lepší je uvařit salko den předem). Máslo ušleháme ve šlehači a po částech zašleháme zkaramelizované salko.
Medová roláda
Ingredience
160 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g medu, 1 vejce, 4 žloutky, vejce, sníh ze 4 bílků, lžička jedlé sody
Postup : Umícháme žloutky, vejce, cukr a med. Pak lehce vmícháme střídavě sníh a mouku se sodou. Pečeme na plechu s pečícím papírem dozlatova. Upečenou roládu stočíme s papírem. Po vychladnutí papír sejmeme, roládu namažeme máslovým krémem a povrch rolády pocukrujeme.
Kokosová roláda s medem
Ingredience
těsto: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje
krém: 250 g másla, 5 lžic tekutého medu, 2 lžíce rumu, 100 g strouhaného kokosu
dále: kokos na obalení
krém: 250 g másla, 5 lžic tekutého medu, 2 lžíce rumu, 100 g strouhaného kokosu
dále: kokos na obalení
Postup : Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Vařečkou vmícháme mouku a olej. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 8 minut při 200°C. Horký plát těsta vyklopíme na kus papíru na pečení, papír na kterém se pekl sloupneme, položíme zpátky a plát těsta s oběma papíry srolujeme. Necháme vychladnout. Studenou roládu rozmotáme, natřeme krémem a znovu srolujeme. Zbytkem krému potřeme i zvenku a obalíme kokosem. Dáme ztuhnout do ledničky.
Kakaový tunel
Ingredience
těsto: 6 vajec, 200g cukru, 150g hladké mouky, 3 lžíce kakaa
náplň: 150g másla, 250g tvarohu, 120g cukru, 2 banány
náplň: 150g másla, 250g tvarohu, 120g cukru, 2 banány
Postup : Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a vmícháme mouku a kakao. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení ( 200°C asi 12 minut). Po vytažení z trouby srolujeme po kratší! straně a necháme vychladnout.
Na náplň ušleháme máslo s cukrem, vešleháme tvaroh, můžeme přidat lžíci rumu. Vychladlý plát rozrolujeme, z kraje odkrojíme pruh o šířce horní části formy na srnčí hřbet a dáme bokem. Do formy dáme potravinářskou fólii, zbylým piškotem formu vyložíme (kus ještě zbude), dovnitř namažeme část krému, doprostřed vtlačíme oloupané banány, doplníme krém a přikryjeme odloženým pásem, který tam pevně přitlačíme. Dáme vychladit do ledničky, vyklopíme a ozdobíme zbylým krémem.
Na náplň ušleháme máslo s cukrem, vešleháme tvaroh, můžeme přidat lžíci rumu. Vychladlý plát rozrolujeme, z kraje odkrojíme pruh o šířce horní části formy na srnčí hřbet a dáme bokem. Do formy dáme potravinářskou fólii, zbylým piškotem formu vyložíme (kus ještě zbude), dovnitř namažeme část krému, doprostřed vtlačíme oloupané banány, doplníme krém a přikryjeme odloženým pásem, který tam pevně přitlačíme. Dáme vychladit do ledničky, vyklopíme a ozdobíme zbylým krémem.
Kakaová roláda s tvarohem
Ingredience
5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g ( 1 lžíce ) kakaa, 1 lžíce oleje
Náplň: 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry, 1 lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot
Náplň: 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry, 1 lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot
Postup : Z bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně dotuha. Snížíme obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašleháme žloutky. Potom lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem a olej. Rozetřeme na papír na pečení a rychle upečeme ( 10 minut při 200°C ). Po upečení překlopíme na čistý papír na pečení, spodní papír sloupneme a položíme zpátky a celé to srolujeme i s oběma papíry. Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, natřeme náplní, poklademe okapanými mandarinkami ( nebo jiným ovocem ) a srolujeme. Povrch libovolně ozdobíme nebo jen pocukrujeme.
Náplň: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Po vychladnutí do něho zašleháme tvaroh, případně podle chuti dosladíme. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody, vymačkáme, dáme do kastrolku a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny postupně po částech vmícháme tvarohovou hmotu a důkladně promícháme.
Náplň: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Po vychladnutí do něho zašleháme tvaroh, případně podle chuti dosladíme. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody, vymačkáme, dáme do kastrolku a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny postupně po částech vmícháme tvarohovou hmotu a důkladně promícháme.