Vánoční cukroví
19. 11. 2009
Kakaová kolečka
Těsto : V závorce ½ dávky !
¾ kg (22,5 dkg) hl. mouky,
35(18) dkg tuku,
35 (18) dkg cukru,
2 (1)vejce + žloutek ,
vanilkový cukr,
cit. kůra
skořice
5 (2,5) dkg kakaa
trochu pr. do peč.
Vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka, na vychladlé dáme krém.
Krém :
25 dkg másla,
25 dkg cukru moučky,
pudink z ½ l mléka a 1 ½ bal. pudinku
rumové aroma
Čokoládová poleva + oříšek
Kakaové rohlíky
Těsto : ( 1 dávka )
32 dkg hl. mouky,
10 dkg cukru,
21 dkg tuku,
1 žloutek,
3 dkg kakaa,
Trocha mléka,
špetka sody
Těsto se tlačí do formiček, upečené spojíme krémem, kakaová poleva, sype se kokosem.
Francouzský krém : ( 3 dávky )
¼ kg másla + 9 dkg cukru se utře, lehce se zamíchá vychladlá kaše
Kaše :
½ l mléka,
4 žloutky,
10 dkg hl. mouky,
18 dkg cukru,
vanilkový cukr
Vše se rozkvedlá a uvaří v páře do husta. Před koncem se dá rum. Nechá vychladit.
Kávové dortíčky
|
celá dávka
|
½ dávky
|
hl. mouka
|
36 dkg
|
18 dkg
|
máslo
|
24 dkg
|
12 dkg
|
cukr
|
12 dkg
|
6 dkg
|
oříšky
|
12 dkg
|
6 dkg
|
žloutky
|
2 ks
|
1 ks
|
cit. kůra, skořice
|
přiměřeně
|
Vypracujeme těsto, vykrajujeme oválky nebo kolečka. Plní se krémem a polévají čokoládou. Navrch mandle, oříšek, kokos .....
Kokosové strojkové
40 dkg hl.mouky,
20 dkg kokosu,
10 dkg cukru,
25 dkg másla,
2 žloutky
Vypracujeme těsto, strojkem tvoříme tvary.
Kostky oříškové s kokosem
utřít :
15 dkg másla,
30 dkg cukru,
3žloutky
přidat :
10 dkg mletých ořechů,
45 dkg hl. mouky,
1 pr. do peč.
¼ l mléka ( i více )
sníh ze 3 bílků
Nalít na plech a povrch uhladit. Studené nakrájet na kostky, máčet v polevě a obalovat v kokosu.
Koule se šlehačkou
Těsto :
28 dkg cukru krupice
5 žloutků
42 dkg hl. mouky
1 lžička amonia se rozpustí ve 2 lžících vody
Krém :
25 dkg másla,
25 dkg cukru,
1 lžíce majonézy,
2 lžíce kakaa,
4 lžíce mléka
Vypracovat těsto, vykrajovat kolečka 4 mm silná. Teplé vydlabeme a plníme neslazenou šlehačkou.
2 kolečka slepíme k sobě, pomažeme krémem a obalujeme v kokosu a strouhaných ořechách.
Linecké cukrářské
30 dkg hl. mouky,
20 dkg Lukany cukrářské,
10 dkg cukru moučky,
2 žloutky
Linecké stříkané
30 dkg hl. mouky,
28 dkg másla,
7 dkg cukru,
2 žloutky,
Cukrářským sáčkem stříkáme na vymazaný plech tvary.
Marokánky
10 dkg kandované citonové kůry nebo 15 dkg kandovaného ovoce,
7,5 dkg medu
5 dkg kandovaných višní,
10 dkg másla
20 dkg mandlových plátků,
15 dkg smetany
15 dkg čokolády na vaření,
17,5 dkg cukru
Troubu rozpálíme na 200°C. kandovaného ovoce rozsekáme na malé kousky. Do hrnku dáme med, máslo, cukr, smetanu. Krátce povaříme, přidáme mandle a stále vaříme za mírné teploty. Po 5 min. přidáme kandovaného ovoce. Ještě asi 3 min. vaříme. Po celou dobu důkladně mícháme aby se nelepila ke dnu. Na plech dáme pečící papír nebo vymažeme. Po celé ploše rozetřeme těsto a dáme na 12 min. vysušit. vychladlé krájíme na kousky asi 3x5 cm. Z půlky máčíme v čokoládě.
Mrkvové cukroví
30 dkg hl. mouky,
25 dkg 100% tuku,
15 dkg mrkve
Teplé obalovat v cukru.
Ořechy plněné
21 dkg mouky hladké,
15 dkg másla,
7 dkg cukru,
4 dkg ořechů
2 dkg kakaa,
1 vejce,
citrónová kůra, vanilkový cukr, skořice
náplň :
35 dkg másla,
35 dkg cukru,
25 dkg ořechů
Pařížská šlehačka
¼ l šlehačky
|
¾ l šlehačky
|
1 l šlehačky
|
7 dkg cukru
|
10,5 dkg cukru
|
14 dkg cukru
|
5 dkg kakaa
|
7,5 dkg kakaa
|
10 dkg kakaa
|
Šlehačku, cukr a kakao svaříme, necháme do druhého dne vychladit a potom našleháme.
Perníky
1 kg hladké mouky,
10 dkg tuku,
30dkg cukru moučky,
20 dkg medu,
2 dkg jedlé sody,
6 vajec,
1 polévková lžíce – (hřebíček, skořice, nové koření, anýz)
Tuk a med rozpustíme a necháme vychladit. Ostatní suroviny smícháme, přidáme tuk a med. Vypracujeme těsto
A necháme 1 den – týden odležet ( nejlépe v mikrotenovém sáčku v ledničce ). Vykrajujeme tvary asi 4 mm silné.
Slabší se při pečení vysuší.
Piškotové koule
2 žloutky a 12,5 dkg másla se utře.
Nadrobno nakrájíme :
10 dkg kandovaného ovoce,
5 dkg mandlí,
5 dkg vlašských ořechů,
5 dkg rozinek
Přidáme 25 dkg strouhanky z dětských piškotů, zpracujeme v tuhé těsto ze kterého děláme kuličky.
Ty se obalí v čokoládě a kokosu.
Pracny
0,5 kg hladké mouky,
35 dkg tuku,
20 dkg cukru,
1 vejce,
13 dkg vlašských ořechů ,
skořice,
hřebíček,
kakao
Pudinkové slepované
30 dkg hladké mouky,
2 pudinky,
2 žloutky,
20 dkg másla,
12 dkg cukru,
Strojkové, slepuje se a máčí v čokoládě
Pusinky ( sněhové pečivo )
Na 1 bílek 7 dkg pískového cukru šlehat ve vodní lázni.
Pusinky kokosové ( sněhové pečivo )
6 bílků,a 30 dkg cukru krupice se šlehá ve vodní lázni. Přidá se 20 dkg kokosu a 5 dkg strouhanky
Rohlíčky vanilkové
28 dkg hladké mouky,
22 dkg másla,
12 dkg cukru moučky,
10 dkg mandlí nebo ořechů,
2 žloutky
vanilkový cukr
Mandle nebo ořechy nastrouháme. Vše zpracujeme a necháme v chladu odležet – nejlépe do druhého dne.
Rohlíčky
½ kg hladké mouky,
30 dkg tuku,
25 dkg cukru,
2 žloutky,
1 lžíce kakaa
Uděláme těsto a pečeme ve formičkách.
Krém : 1 ½ másla + 2 vejce + 5 lžic krystalového cukru šleháme v páře do pěny. Vychladlé spojíme s uvařeným pudinkem kakaovým nebo vanilkovým, přidáme ještě ½ balíčku kakaa a rumové aroma.
Na každý rohlíček dáme krém a polijeme čokoládou.
Soudečky z listového těsta
Z listového těsta upečeme kroužky vysoké 3 cm, plníme bílkovým sněhem, posadíme na piškot, navrch ovoce nebo ořechy.
Šátečky
Těsto :
50 dkg hladké mouky,
8 dkg tuku,
6 dkg cukru,
2,5 dkg cukrářských kvasnic,
1 vejce
citrónová kůra,
trochu mléka
Krém :
Z 1/2 l mléka,
1 vanilkového cukru,
8 dkg hrubé mouky
3 žloutků uvařit kaši.
30 dkg cukru a 30 dkg másla – našlehat a přidat vychladlou kaši
Tatrankové cukroví do formiček
30 dkg hladké mouky,
12 dkg cukru,
25 dkg másla,
1 vejce,
1 lžíce kakaa,
2 kokosové tyčinky
2 tatranky,
Včelí úly
16 dkg piškotů,
16 dkg cukru,
6 dkg másla,
2 lžíce kakaa
rum a mléko
Hmotu natlačíme do formičky, uděláme otvor a do něj dáme náplň
Náplň :
6 dkg másla,
1 lžíce rumu,
trochu cukru
vše utřeme
Vinné cukroví
30 dkg hladké mouky,
1 malá perla,
1 žloutek,
5 lžic bílého vína.
Vyválet plát 1 cm, vykrajovat tvary, péci a obalovat v cukru.